Šćensni zaustavio Saudijsku Arabiju, Levandovski u suzama proslavio prvi gol na mundijalima

Poljska slavila 2:0, "zeleni sokolovi" promašili i penal

4720 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Saudijska Arabija je protiv Poljske odigrala možda i najbolju utakmicu u istoriji na mundijalima - zauzela je teren, stvorila pet-šest velikih šansi, imala i penal, ali sreća ovog puta nije bila saveznik timu Erva Renara.

"Zeleni sokolovi" su poraženi 2:0 od Poljske koja je na surov način kaznila sve promašaje protivnika i do trijumfa stigla uz pečat dva igrača ekstra klase - golmana Vojćeha Šćensnija i serijskog golgetera Roberta Levandovskog.

Saudijci su u prvom poluvremenu igrali kao u transu i imali nekoliko ozbiljnih prilika.

Šok je uslijedio kada je Pjotr Zjelinski poentirao na pas Levandovskog u 39. minutu i najavio da je Poljska danas raspoložena da prihvati svaki poklon rivala.

Samo nekoliko minuta kasnije je sve moglo da se vrati na početak - Poljaci su dozvolili penal, i tada je na scenu stupio Šćensni.

Čuvar mreže Juventusa je u sudijskoj nadoknadi prvog dijela odbranio penal Salemu Al Dosariju, a onda maestralno reagovao i na odbitak kada je zaustavio udarac sa nekoliko metara Mohameda Al Breika.

Bio je to možda i ključan detalj, ali se Saudijska Arabija ni nakon njega nije predala - na krilima navijača na stadionu "Edukejšn siti" je jurila izjednačenje i uradila dovoljno da do njega dođe.

Sve je u pripremi akcija bilo idealno, ali je izostala realizacija prije nego su opasni postali i Poljaci.

Arkadijuš Milik je tako pogodio prečku, odmah zatim je Levandskog uz pomoć stative zaustavio golman Mohamed Al Ovais, ali je svaka nada Renarove ekipe ugašena u 82. minutu.

Tada je Levandovski uzeo loptu iz nogu jednom od defanzivaca rivala i rutinski je smjestio u mrežu za prvi gol u karijeri na svjetskim prvenstvima. Proslavio ga je u suzama...

Meč je tada bio riješen, čak je Saudijcima prijetila katastrofa, jer je Poljska imala još dvije šanse da postigne i treći i četvrti pogodak...

"Sekvenca u finišu, kada smo dali gol i odbranili penal, dala nam je krila. Sve se dogodilo pred kraj poluvremena i bitno je uticalo na atmosferu i mir u svlačionici na odmoru", rekao je selektor Poljske Česlav Mihnjevič.

Poljska nakon dva kola ima četiri boda, Saudijska Arabija je na tri.

"Nije razlog ovog poraza nedostatak sreće, već to što nismo bili efikasni. Kada ne date gol, onda je sve teže i teže", kazao je Renar.

Večeras se od 20 sati sastaju Argentina i Meksiko, "gaučosi" bi eventualnim porazom kolo prije kraja bili eliminisani.

Bonus video: