Moćni Marokanci razbili dosadnu Belgiju

Agresivni, borebni i tehnički obučeni Marokanci pokazali su da su ozbiljan tim i protiv Hrvatske na startu, a u duelu sa “crvenim đavolima” napravili i korak dalje

10758 pregleda 2 komentar(a)
Slavlje fudbalera Maroka, Foto: Reuters
Slavlje fudbalera Maroka, Foto: Reuters

Belgija se provukla protiv Kanade na fudbalski neobjašnjiv način, protiv Maroka nije mogla, nije ni zaslužila da ima sreće kao na premijeri – talentovani marokanski fudbaleri posloženi u odličan tim srušili su veliku evropsku selekciju (2:0) i sa četiri boda preuzeli kontrolu u grupi F, uoči posljednjeg kola.

Agresivni, borebni i tehnički obučeni Marokanci pokazali su da su ozbiljan tim i protiv Hrvatske na startu (0:0), a u duelu sa “crvenim đavolima” napravili i korak dalje. Nisu kalkulisali, osjetili su i vidjeli da mogu, da ne zaostaju ni u jednom elementu za rivalom, nošeni fantastičnom podrškom navijača, tražili su pobjedu.

Dobili su je u posljednjih 20-ak minuta.

Prvo je Abdelhamid Sabiri, jedan od četvorice “džokera” selektora Regraguia, ubacio opasnu loptu iz prekida iskosa sa lijeve strane, kapiten Sais zasmetao Kurtoi, koji nije imao vremena da reaguje – 1:0. 73. minut.

I taj gol, kao i situacija iz finiša prvog poluvremena, kada je prekid izveo Hakim Ziješ i iznenadio Kurtou, takođe uz markaciju Saisa, govori da Maroko ništa nije prepustio slučaju. Tada je Sais bio u ofsajdu koji se mjerio centimetrima, pa je VAR poništio pogodak, da bi u drugoj akciji na vrijeme utrčao i zaklonio pogled golmanu Belgije.

Ali, daleko od toga da su samo na taj način ugrožavali protivnika. Mnogo više konkretnih akcija, mnogo više opasnih napada i pokušaja imali su marokanski fudbaleri. Ziješ je bio pravi lider, Hakimi i Bufal veoma pokretljivi, a Amrabat kontrolisao sredinu terena.

U finišu su dobili i više prostora i pokazali kakav napadački talenat imaju – Ziješ je povukao kontru, a Zakarija Abuklal, još jedan igrač sa klupe, poslao loptu iznad glave nemoćnog Kurtoe i potpisao prvi poraz Belgije u grupnoj fazi Mundijala nakon niza od osam vezanih pobjeda, još od Brazila 2014. godine.

Belgija – razočaravajuće spora, De Brujne bez rješenja sa loptom, Eden Azar potpuno van ritma, od ekipe koja plijeni i kojoj su se predviđale velike stvari u ne tako davnoj prošlosti, “crveni đavoli” su u prva dva meča na katarskom Mundijalu bili izuzetno dosadan tim, koji ne uživa, ili više ni ne može da uživa u igri. De Brujneova izjava da je zenit ove generacije prošao čini se da je realno pesimistička...

Belgijanci su samo u prvih 15-ak minuta i prvog i drugog poluvremena imali kakav-takav tempo, sve ostalo je bilo toliko bezidejno, toliko sporo, da odbrana Maroka, baš kao i Kanade u prvom meču, nije imala previše problema da zaustavi sve pokušaje.

Nedostaje Romelu Lukaku da donese dubinu u napadu (ušao je u finišu, nedovoljno oporavljen), ali ukupna slika vjerovatno ne bi bila drugačija.

Bonus video: