Jovovićev Ahli testirao svjetskog prvaka: Francuzi i Brazilci pokazali najviše do sada

Sa svojim crnogorskim stručnim štabom i ekipom koja se sprema za nastavak prvenstva, Jovović ima i aktivnu ulogu na Mundijalu - njegov Al Ahli je sinoć u prijateljskom meču igrao sa Francuskom

4671 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Zahuktava se Svjetsko prvenstvo u fudbalu, već počinje rasplet takmičenja u grupama.

Za nekog ko je u Kataru više od tri godine, ko izbliza, sa lica mjesta, svjedoči kako cijeli događaj "raste" i kulminira, kako se domaćin priprema i kako sve ideje sprovodi u djelo, ovo je samo efektna završnica nečega što o čemu se odavno pričalo.

Crnogorski trener Nebojša Jovović, koji od 2019. sjedi na klupi Al Ahlija iz Dohe, nije ovih mundijalskih dana samo statista u pravom "holivudskom filmu" u Kataru, dok traje pauza u lokalnoj Stars ligi a 32 najbolje reprezentacije svijeta se nadmeću na osam novih, blistavih stadiona.

Sa svojim crnogorskim stručnim štabom i ekipom koja se sprema za nastavak prvenstva, Jovović ima i aktivnu ulogu - njegov Al Ahli je tako u prijateljskom duelu sinoć testirao svjetskog šampiona, Francusku.

"Pojedine reprezentacije i selektori traže sparing partnere i utakmicu za fudbalere koji su imali manju minutažu. To je i logično, jer imaju 26 igrača u rosteru i žele da svi imaju isti ritam", kaže Jovović.

Francuska je prije dva dana pobijedila Dansku 2:1, golovima Kilijana Mbapea, Al Ahli je "testirao" postavu koja će najvjerovatnije početi meč sa Tunisom u posljedjem kolu.

Pavar, Konate, Kamavinga, Koman... samo su neke od zvijezda "trikolora" koje su se suprostavile Jovovićevom Al Ahliju, dok su Mbape, Grizman, Žiru i ostali "prvotimci" trčkarali sa strane...

"Bilo nam je zadovoljstvo dijeliti teren sa takvim asovima, sa svjetskim prvacima. Igrali smo dva puta po 30 minuta, čak smo i pružili odličan otpor, gol smo primili tek na kraju, ali to nije ni toliko važno jer je bila utakmica zatvorenog tipa. U dogovoru sa Didijeom Dešanom, pokušali smo u pojedinim momentima da 'glumimo' Tunis i odradimo još neke taktičke stvari koje su tražili od nas", kaže Jovović, koji je na kraju dobio od Dešana na poklon dres francuske reprezentacije sa potpisima svih fudbalera.

"Mnogo lijep gest, ali i fenomenalno iskustvo za moje fudbalere da se oprobaju sa najboljima na svijetu. Mbape je takođe ostavio fantastičan utisak, kao veliki superstar, a istovremeno i 'normalan', pristupačan".

Francuska je, po Jovoviću, među najvećim favoritima za titulu u Kataru, ali ne zato što se nadmatela sa njegovim timom.

"Gledao sam kako su igrali protiv Australije i Danske. Imaju kvalitet, imaju iskustvo, imaju širinu igračkog kadra. Mogu, takođe, da igraju na različite načine, kroz posjed i kroz tranziciju, imaju brzinu, a opasni su i iz prekida. Čini mi se, takođe, da imaju dobru 'hemiju' u timu, da su napravili odličan balans sa iskusnijim i mladim igračima. Ni iskustvo Didijena Dešana i njegovog stručnog štaba, koji vode reprezentaciju već treće svjetsko prvenstvo, takođe nije zanemarljivo", kaže Jovović.

U rangu sa Francuzima, barem po do sada viđenom, svrstao je - Brazilce.

"Brazil ima ekstra talenat, a čini mi se i druge segmente koji su neophodni da bi se došlo do samog vrha. U obzir bih, uprkos svemu, uzeo i Englesku, koja možda nije na nivou Francuske i Brazila, ali sigurno favorit da se plasira u samo završnicu, Portugal takođe. To su te četiri reprezentacije koje bih potencirao, ali nikad se ne zna".

Za Jovovića i njegov stručni štab koji čine Marko Jovanović, Zoran Banović, Željko Tomašević, te fudbaler, crnogorski reprezentativac Nikola Vukčević, ovo su posebni dani.

Režim treninga se ne prekida, ali je korigovan.

"Naše prvenstvo se nastavlja čim se završi svjetsko prvenstvo i zato treniramo maltene svaki dan. Treninzi su, međutim, ujutru, što je malo čudno i neobično za režim rada i života uopšte na kakve su ovdje navikli, ali snalazimo se. Ostatak dana pokušavamo da odgledamo neku utakmicu, da uživamo u muncijalu i atmosferi koju bih nazvao praznično, božićnom", ističe Jovović.

Sa mnogo kritika, i to različitih vrsta, od ljudskih prava, do prava radnika, bio je izložen domaćin uoči početka svjetskog prvenstva. Kako je krenula lopta kritike su se smanjile...

"Diskutabilno je to od koga su i na koji način stizale te kritike. Mislim da treba pustiti da se Mundijal završi, pa onda podvući crtu. Ja nakon 10 dana mogu da kažem da su svi koji su došli fascinirani ljubaznošću i srdačnošću domaćina, a prije svega osjećajem sigurnosti na svakom koraku u Kataru", zaključuje Jovović.

Bonus video: