Kulibali prvim golom u reprezentaciji odveo Senegal u osminu finala

Senegal u meču odluke savladao Ekvador 2:1 i osvojio 2. mjesto u grupi A

8469 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS/Issei Kato
Foto: REUTERS/Issei Kato

Prije četiri godine, fudbaleri Senegala su ispali u grupnoj fazi Mundijala u Rusiji zbog fer-pleja - imali su jednak broj bodova (četiri) i istu gol-razliku kao Japan, ali su ostali 3. u grupi H, jer su imali dva žuta kartona više od „samuraja”.

Tim Alijua Sisea, kapitena selekcije koja je 2002. godine dogurala do četvrtfinala u Japanu i Južnoj Koreji, drugi put u istoriji će biti u nokaut fazi - „Lavovi Terange” su u direktnom obračunu za 2. mjesto u grupi A Svjetskog prvenstva u Kataru savladali Ekvador 2:1.

Senegal
foto: Sofascore

Šampion Afrike, koji je pred dolazak na Bliski istok ostao bez najveće zvijezde, Sadija Manea, poveo je u 44. minutu iz penala koji je iznudio i realizovao Ismaila Sar.

„Lavovi” su bili bolji, Ekvador praktično nije ni zaprijetio do 68. minuta, kada je nakon kornera Gonsala Plata loptu skrenuo Feliks Tores, a Moises Kaisedo bio sam kao duh i zakucao loptu u mrežu.

Tek što se krenulo sa centra, Južnoamerikanci su napravili faul, Idrisa Gej centrirao, a najbolji igrač Ekvadora Ener Valensija nespretno reagovao i „asistirao” Kaliduu Kulibaliju, koji je jakim udarcem savladao nemoćnog Ernana Galindesa. To je jednom od najboljih štopera prvi gol u nacionalnom timu, i to na 67. nastupu.

„Trikolori”, koji su na startu Mundijala savladali Katar, a potom osvojili samo bod, iako su nadigrali Holandiju, idu kući. Treći put u četiri nastupa na svjetskim prvenstvima su završili takmičenje u grupi...

Senegalci su osvojili 2. mjesto u grupi A i čekaju pobjednika grupe B, koji će biti poznat nakon večerašnjih mečeva Iran - SAD i Vels - Engleska.

Bonus video: