Amerika dobila fudbalski triler sa političkom uvertirom

Presudio je detalj i jedna prava akcija, koju su Amerikanci izveli u 38. minutu, kada su Veston Mekeni i Seržinjo Dest “razvukli” odbranu rivala, koja je do tada bila čvrsta, zgusnuta i stabilna, a Kristijan Pulišić iz peterca ugurao loptu u mrežu

9146 pregleda 0 komentar(a)
Slavlje Amerikanaca, tuga Iranaca, Foto: Reuters
Slavlje Amerikanaca, tuga Iranaca, Foto: Reuters

Iz meča koji je imao napetu društveno-političku uvertiru, a koji se na terenu pretvorio u pravi fudbalski triler, selekcija SAD je izašla kao veliki pobjednik – savladala je Iran sa 1:0 i plasirala se u osminu finala, kao drugoplasirana u grupi B i zakazala duel sa Holandijom, pobjednikom grupe A.

Presudio je detalj i jedna prava akcija, koju su Amerikanci izveli u 38. minutu, kada su Veston Mekeni i Seržinjo Dest “razvukli” odbranu rivala, koja je do tada bila čvrsta, zgusnuta i stabilna, a Kristijan Pulišić, ili Kapetan Amerika, kako ga zovu u američkim fudbalskim krugovima, iz peterca ugurao loptu u mrežu.

Američki tim je tako naplatio ofanzivniju i bolju igru u prvom poluvremenu utakmice u kojoj nije imao izbora ni prostora za kalkulacije.

Čini se da je upravo mogućnost da taktizira skupo koštala iransku selekciju, kojoj je i bod bio dovoljan za prolaz.

Iranci su u prvom poluvremenu bili napadački potpuno nezainteresovani, toliko bespomoćni i neodlučni da je Karlos Keiroš na odmoru zamijenio najdarovitijeg ofanzivca Serdara Azmuna, koji za 45 minuta bukvalno nije imao pravi kontakt sa loptom.

Možda je Keiroša i njegove igrače na takav pristup “natjeralo” i to što je američki tim u prva dva meča dao samo jedan gol, i to nakon brze akcije i na otvorenom prostoru (Vea protiv Velsa), a da je iz posjeda bio bezopasan i protiv Engleske i Velsa.

I funkcionisalo je do tog 38. minuta, kada su na scenu stupili igrači najveće reputacije i članovi velikih klubova – Juventusa, Milana i Čelsija.

U drugom poluvremenu, Iran nije imao mnogo izbora i uspio je da napravi pritisak, da se primakne opasnoj zoni, da stvara probleme američkoj odbrani, koja je, međutim, bila stabilna i samo je jednom popustila – nakon dobre akcije po lijevoj strani i povratne lopte Godos je iz dobre pozicije, sa 13-14 metara iskosa sa lijeve strane, šutirao pored suprotne stative.

Kako se bližio kraj, napadi Irana bili su intenzivniji, ali i sve neorganizovaniji. Nabačene lopte stvarale su gužvu u šesnaestercu, ali ne i realnu opasnost po gol protivnika.

kakaka
foto: Sofascore

Amerikanci su imali mnogo prostora, ne i kvaliteta da ga iskoriste. Očito je da mladi tim narednog domaćina Mundijala ima još dosta limita, ali cilj u Kataru je ispunjen.

Iranci idu – neko kući, u domovinu, možda i u neizvjesnost zbog političke situacije, neko daleko od domovine, gdje je možda i bezbjednije.

Bonus video: