Dijego ih je očarao, sada sanjaju Mesija sa titulom: Bangladeš ovih dana diše za Argentinu

Bangladeš je ovih dana u znaku plavo-bijele boje. Skandira se Mesiju, kliče Maradoni i navija za Argentinu

4315 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz Bangladeša, Foto: Reuters
Scena iz Bangladeša, Foto: Reuters

Svjetsko prvenstvo u Kataru je događaj godine, sve utakmice se sa pažnjom prate ne samo u zemljama učesnicama, nego širom svijeta.

Jedna od država gdje je ovih dana fudbal na prvom mjestu je Bangladeš. Stanovnici ove zemlje u južnoj Aziji se okupljaju na ulici, kod kuće, gdje god je moguće kako bi gledali utakmice Mundijala. I imaju svog favorita...

SP Katar 2022.
foto: Reuters

U Bangladešu je ovih dana u modi plavo-bijelo. Skandira se Mesiju, kliče Maradoni, navija za Argentinu, a scene koje dolaze iz ove zemlje podsjećaju na one iz Buenos Ajresa i Rosarija kada igraju "gaučosi". Čak je i voditeljka na jednoj televiziji čitala vijesti obučena u dres Argentine.

SP Katar 2022.
foto: Reuters

Razloge za to treba tražiti u prošlosti, tačnije još od perioda kada je Maradona protiv Engleske u četvrtfinalu Mundijala u Meksiku 1986. godine postigao dva najpoznatija pogotka na svjetskim prvenstvima. Bangladeš je bio britanska kolonija, za vrijeme Mundijala u Meksiku je već stekao nezavisnost, ali se netrpeljivost prema Englezima tada osjećala. A kada je Maradona prvo rukom zatresao mrežu Albiona, a onda u slalomu od centra postigao najljepši gol na svjetskim prvenstvima, u Bangladešu se stvorila ljubav prema ovoj zemlji.

SP Katar 2022.
foto: Reuters

Pobjeda Argentine nad Engleskom u Meksiku je doživljena i kao pobjeda Bangladeša i tada se rodio fanatizam prema "gaučosima". Zato će ove zime eventualni trijumf Mesija i saigrača u Kataru, osim u Argentini, biti vatreno proslavljen i u ovoj azijskoj zemlji.

Fudbal je još jednom pokazao da može da spoji nespojivo, dvije različite kulture, zemlje na dva kraja svijeta...

Bonus video: