„Vatreni” ne kalkulišu, ali se plaše Lukakua

Hrvatska i Belgija (16) igraju derbi dana u grupi F. “Vatrenima” dovoljan i bod za nastavak takmičenja, Belgijanci jure pobjedu, dok u slučaju remija moraju da prate razvoj događaja na meču Maroka i Kanade

8136 pregleda 7 komentar(a)
Hrvatska neće da kalkuliše, Foto: CARL RECINE
Hrvatska neće da kalkuliše, Foto: CARL RECINE

Prije Mundijala je djelovalo da bi ovo mogao da bude meč za prvo mjesto u grupi. Ali, nakon večerašnje utakmice bi moglo da se dogodi da jedna od ove dvije selekcije krene ka domovini. Trenutno su pakovanju kofera bliži Belgijanci, koji danas (16) na “Ahmad bin-Aliju” moraju da pobijede Hrvatsku kako bi se plasirali u osminu finala.

Belgija nakon dva kola ima tri boda, jedan manje od “vatrenih” i Maroka, od kojeg je glatko izgubila u prethodnom kolu (2:0). Pobjeda vodi “crvene đavole” u osminu finala, a remi bi im bio dovoljan samo u slučaju da Kanada ubjedljivo savladala Maroko (4:0 ili više, pa i 3:0, ako bi remi sa Hrvatskom bio uz najmanje dva gola).

Bronzana selekcija sa prethodnog Mundijala, dakle, ne može da kalkuliše već mora da igra mnogo bolje nego što je to bio slučaj tokom prethodnih mundijalskih 180 minuta. Belgijanci su na premijeri preživjeli opasnu Kanadu, ali ih je onda nadigrao Maroko.

”Utakmicom protiv Hrvatske za nas počinje Svjetsko prvenstvo. Naravno da nismo zadovoljni kako su prošle prethodne utakmice. Ali, ova grupa igrača zaslužuje poštovanje jer je nemjerljivo ono što su ostavili iza sebe. Ako prođemo u osminu finala, možda će ono najbolje od nas tek uslijediti”, rekao je selektor Belgije Roberto Martines.

Prije dva dana se pojavila informacija o tuči u ekipi, što je demantovano.

”Umjesto da naši mediji podrže najbolju belgijsku ekipu u istoriji, oni lažno plasiraju skandalozne informacije. Ne znam ko je i iz kojih razloga plasirao sve priče koje su se u posljednje vrijeme pojavljivale u javnosti”, poručio je Martines.

Timoti Kastanj je čak demantovao i informaciju da je ekipa imala sastanak nakon poraza od Maroka.

”Nikakav krizni sastanak nismo održali. Imali smo međusobne razgovore, koji su sasvim normalni”.

Hrvatska je protiv Maroka odigrala oprezno, onda nadigrala Kanadu, pa joj večeras odgovara i remi, o kojem ne razmišlja. U mislima svjetskih vicešampiona je samo pobjeda.

”Da smo birali, ne bismo izabrali da ova utakmica odlučuje. Očekujemo težak meč. I njima je ovo važan susret. Neće nas zavarati činjenica da je Belgija u Kataru igrala nešto slabije. Spremni smo, pokušaćemo da pobijedimo, ali neće biti lako. Ne idemo na bod, koji bi nam bio dosta za prolaz. Takva igra ne donosi ništa dobro. Moramo igrati kao protiv Kanade. Podigli smo kriterijume”, rekao je selektor Hrvata Zlatko Dalić.

U startnoj postavi Belgije mogao bi da bude Romelu Lukaku.

”Sa njim na terenu igra Belgije je drugačija. Primaće lopte leđima okrenut golu i čekati da se saigrači priključe napadu. Nemoguće ga je dobiti u duelu, treba spriječiti protok lopte. Ako se dobro postavimo, ako ga udvojimo, riješićemo pola posla”, poručio je Dalić.

Hrvati ne razmišljaju o medijskim pisanjima i atmosferi u reprezentaciji Belgije.

”O Belgiji mislimo sve najbolje, pokazali su da igraju sjajan fudbal. Ne brine nas šta pričaju o njima. Analiziraćemo ih, ali moramo gledati sebe, moramo biti pravi”, rekao je Mateo Kovačić.

KALKULACIJE - GRUPA F

Kanada je već eliminisana.

Hrvatska, Maroko i Belgija zavise od sebe i pobjedom su u osmini finala. Remi je dovoljan Hrvatima i Marokancima.

Belgijanci bi imali opciju da im je bod dovoljan, ako Kanada savladala Maroko (4:0 ili više, pa i 3:0, ako bi remi sa Hrvatskom bio uz najmanje dva gola).

Standings provided by Sofascore

Bonus video: