Holandija - SAD, prvi meč osmine finala u Kataru: Van Gal želi perfektnu utakmicu

Holanđani nisu oduševili u tri meča u grupi, danas (16 sati) treba im nešto više protiv Amerikanaca

10816 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Holandija i Sjedinjene Američke Države su par osmine finala koji je mogao da se nasluti odmah nakon što je obavljen žrijeb za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

"Oranje" i "jenkiji" danas od 16 sati na stadionu "Kalifa internešnal" otvaraju nokaut fazu, nakon što su ostavili ništa više od solidnog utiska u grupi.

Tu se prije svega misli na Holanđane koji su osvojili grupu A - u konkurenciji Senegala, Ekvadora i Katara - a da ni u jednom od tri meča nisu ubijedili fudbalsku javnost da su tim za velika djela.

Amerikanci su, s druge strane, imali momenata i dominacije i totalne defanzive u duelima sa Velsom, Engleskom i Iranom, kojeg su savladali 1:0 golom Kristijana Pulišića u direktnom duelu za prolaz.

"Slušam i čitam kritike na naš račun, ali mislim da se pretjeruje u ocjeni. Saglasan sam, znam da nismo bili dobri, ali valjda postoji i nešto pozitivno kada prođete grupu sa prvog mjesta, i to bez poraza", rekao je selektor Holandije Luj van Gal.

Kodi Gakpo je postigao tri gola za Holanđane u grupi, bio je strijelac u svakoj utakmici u Kataru. Postao je glavna Van Galova snaga na Mundijalu, pogotovo kada je rovit Memfis Depaj.

"Kodi je zaista veoma dobar fudbaler koji je mnogo napredovao u posljednje vrijeme. Naučio je kako da igra centralnog napadača, nakon što je na početku karijere djelovao sa lijeve strane. Sada je kompletan igrač", dodao je Van Gal.

Finalista iz 2010, te trećeplasirani 2014. godine sanja velike stvari i u Kataru, ali danas mu treba najbolji meč na turniru. Pobjednik ovog duela u četvrtfinalu će se sastati sa boljim iz meča Argentine i Australije.

"Amerikanci su veoma brza ekipa, spremna da kazni svaku grešku koju napravimo. U posjedu moramo da budemo sigurni, čvrsti, da tražimo jednostavna rješenja. Znam koje su naše prednosti u odnosu na protivnika, pokušaćemo da ih iskoristimo. Osmina finala je, treba nam perfektna utakmica", istakao je Poručnik.

Ritam koji su spremni da nametnu Ameri je ono što plaši Van Gala.

"SAD i Australija - to su slične ekipe i znam koliko znaju da budu neugodne. Sa Australijancima smo igrali na Mundijalu 2014, bilo je teško. Sada će biti jednako, a ono što je neophodno da popravimo je reakcija u trenucima kada protivnik stvara pritisak", rekao je Van Gal.

Iz američkog tabora stižu jasne poruke:

"Ne osjećamo da smo inferiorni u odnosu na Holandiju. Prava borba tek slijedi, a niko od mojih igrača nije spreman da u subotu krene kući", kaže selektor Greg Berhalter.

Kristijan Pulišić se povrijedio protiv Irana, ali se očekuje da bude spreman za današnji duel.

"Sada je sve moguće - jedan detalj mijenja utakmicu i utiče na prolaz ili eliminaciju. Za šta smo spremni? Nepotrebno je da sada mislimo o tome koji su nam dometi, ali vidimo sebe dalje od osmine finala. Pitajte Van Gala, siguran sam da misli isto i za svoj tim. Ipak, samo jedan od nas može u četvrtfinale", poručio je 49-godišnji trener, koji je kao igrač bio u holandskoj ligi od 1994. do 2000.

Greg Berhalter, SP Katar 2022.
foto: Reuters

Ako dođu do četvrtfinala SAD će izjednačiti rezultat iz 2002. godine - tada su u Južnoj Koreji i Japanu eliminisani od Njemačke.

HOLANDIJA - SAD

Doha - Stadion "Kalifa internešnal". Kapacitet: 45.857. Sudija: Vilton Sampajo (Brazil). Početak u 16 sati.

Vjerovatni sastavi - Holandija (3-4-1-2): Nopert - Timber, Van Dajk, Ake - Damfris, De Ron, Frenki de Jong, Blind - Klasen - Gakpo, Depaj;

SAD (4-3-3): Tarner - Dest, Karter-Vikers, Rim, Robinson - Mekeni, Adams, Musa - Vea, Sardžent, Pulišić.

Bonus video: