Maradonin Mesi!

"Najbolji pojedinačni učinak igrača na ovom Svjetskom prvenstvu. Bilo je - gotovo božanski,” rekao je Rio Ferdinad

11330 pregleda 8 komentar(a)
Argentinci smatraju da je Mesi sve sličniji Maradoni, Foto: REUTERS
Argentinci smatraju da je Mesi sve sličniji Maradoni, Foto: REUTERS

Leo Mesi igra za Argentinu od 2005. godine, u 169 nastupa postigao je 94 gola, asistirao 51 put, ali...

Argentinska sportska ikona prvi je gol u plej-ofu Mundijala u petom nastupu postigao tek sinoć u pobjedi nad Australijom 2:1, u svojoj najboljoj utakmcii u dresu "gaučosa" - "Maradonin Mesi", grmjelo je u Kaatru i to ne samo od stane argentinskih navijača, jer cijelom svijetu je jasno da njegov uticaj na ekpu nikada nije bio veći.

"Najbolji pojedinačni učinak igrača na ovom Svjetskom prvenstvu. Bilo je - gotovo božanski,” rekao je Rio Ferdinad, veliki obožavatelj Kristijana Ronalda i bivša zvijezda Mančester junajteda.

U Kataru Mesi jeste božanstvo i ima centralno mjesto u muzeju u Dohi, a i kako ne bi kada igra za katarski Pari Sen Žermen.

Argantinci su sve vrijeme nosili Mesija protiv Australije, a on je, valjda prvi put u sudijskoj nadoknadi bio u bloku na vrhu svog kaznenog prostora, postavljao odbranu kod slobodnih udaraca rivala ...

Nakon velike partije imao je snage i strpljenja da daje autograme, pokloni se svakoj strani tribina...

"Reprezentacija je počela vrlo loše sa Saudijskom Arabijom, ali napreduje", smatra Serhio Luinski, kolumnista argentinskog "Diario Jornada", koji radi na 10. svjetskom prvenstvu.

- Zbog povreda nije bilo moguće staviti sve najbolje u prvoj utakmici. A onda se Skaloni počeo mijenjati. Uklonio je Lo Selsa, stavio Mekalistera i Fernandesa. To je ključ uspjeha. Bilo je bolje čak i od drugog poluvremena utakmice protiv Meksika. Sada se Argentina polako vraća na nivo iz 2021. na Kopa Americi i titule u Brazilu".

"Da, i Mesi je neuporediv. Ovo je najbolji Mesi u istoriji argentinske reprezentacije. Sva njegova energija usmjerena je na ekipu, Primijetio sam da je prilikom napada Australije razgovarao s defanzivcima, pokazivo kako d ase brane. Uključen je u igru ​​cijele ekipe, razgovara s trenerom i odbranom. Za mene je to psihološki najbolji Mesi. On je sada pravi vođa. On to razumije, kao i činjenicu da je ovo posljednja prilika za osvajanje Svjetskog prvenstva", kaže Serhio i dodaje:

"Mesi se psihički promijenio nakon Kopa Amerike 2019. Argentina je u polufinalu izgubila od Brazila zbog dva promašena jedanaesterca, iako je igrala bolje. Tada su mnogi govorili da je počeo "Maardonin Mesi". Maradona se cijelo vrijeme karijere svađao i pričao o suđenju, ali Mesi to nikad nije radio do te utakmice sa Brazilom. U utakmici za treće mjesto protiv Čilea Mesi je prvi put otpjevao himnu. Nikad prije nije pjevao, ali onda je počeo. I postajao je sve sličniji Maradoni".

"Od tada je postao pravi vođa. Shvata da on nije Maradona, ali Dijegova smrt ga je oslobodila. Sada ne osjeća da je Maradona na stadionu i da ga gleda. Sada je Mesi lider i više ne osjeća direktan pritisak Dijega na stadionu. I ne osjeća pritisak da osvoji trofej. Prije su svi uvijek govorili da Leo nije ništa osvojio s Argentinom, i da je gubitnik. A sada, Mesi je osvojio Kopa Amerika u Brazilu protiv Brazila!

"Ova Argentina može osvojiti Svjetsko prvenstvo. Mislim da ako Argentina prođe Holandiju, onda će se Brazil bojati. Pa, u posljednjih pet utakmica Argentina je pobijedila ili remizirala. Zašto ne? Mislim da ništa nije nemoguće za ovu Argentinu,” zaključio je Serhio Luinski.

Bonus video: