Šou Mbapea, rekord Žirua, moć šampiona: Francuska preko Poljske do četvrtfinala

"Trikolori" ubjedljivi protiv Poljaka (3:1) - dva evrogoloa Mbapea, iskusni napadač pogodio 52. put u nacionalnom timu

13843 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poljska je uradila sve, pokazala više nego u sva tri meča grupne faze na Mundijalu, ali u osmini finala je jednostavno bila suočena sa boljim od sebe.

Francuska je uradila domaći zadatak, slavila je 3:1 i nastavila da vjeruje da može da odbrani titulu koju je prije četiri godine osvojila u Rusiji.

Tada je "trikolore" ka "boginji" vukao Kilijan Mbape, čini to i sada - iza as Pari Sen Žermena je još jedan spektakularan meč koji je začinio sa dva gola i asistencijom.

Francuska je mnogo bolje otvorila meč, prijetila Poljacima sa svih strana i dobro zagrijala golmana Vojćeha Šćensnog.

Sve do 20. minuta je tim Didijea Dešana diktirao tempo, ali se potom suočio sa ofanzivnom protivnika - prijetili su Poljaci preko Roberta Levandovskog i prvi došli do velike šanse.

Francuska - Poljska
foto: Sofascore

Igrao se 37. minut kada je Igor Ljoris odbranio šut Pjotra Zjelinskog prije nego je Rafael Varan sa gol linije otklonio opasnost kada je djelovalo da nema spasa kod udarca Jakuba Kaminskog.

Bio je to samo uvod u - gol Francuza iz akcije koju su počeli štoperi, Mbape provukao loptu do Olivijea Žirua koji je rutinski zatresao mrežu.

Bio je to 52. pogodak Žirua, pa je ispisao istoriju kao najbolji strijelac u dresu "galskih pijetlova".

Poljaci u nastavku nisu mogli da pariraju brzini i klasi Mbapea koji je sa dva prekrasna gola stavio tačku na trijumf i stigao do brojke od devet pogodaka na mundijalima...

Kilijan Mbape
foto: Sofascore

Posljednja je, ipak, "udarila" Poljska koja je iz penala Roberta Levandovskog (i to iz drugog pokušaja) postavila konačan rezultat.

Francuska sada čeka rivala u četvrtfinalu, igraće sa boljim iz večerašnjeg duela Engleske i Senegala.

Bonus video: