Džoker zbog kojeg Kristijano Ronaldo grije klupu

Dijete "orlova" još ne leti, iako je Mančester junajted spreman da iskešira 100 miliona

3830 pregleda 1 komentar(a)
Tajno oružje "selesaa", tri gola i asistencija u prvom startu, Foto: REUTERS
Tajno oružje "selesaa", tri gola i asistencija u prvom startu, Foto: REUTERS

Najveću buru, makar u medijima, izazavao je podatak da je Kristijano Ronaldo prvi put u bitnoj utakmici za Portugal bio van startnih 11 i to još od 2008. godine.

Mjesto najpopularnijeg sportiste današnjice zauzeo je 21-godišnji Gonsalo Ramoš, koji je postigao prvi het-trik za Portugal na svjetskim prvenstvima još od 1966. godine, a imao je i asistenciju u pobjedi nad Švajcarskom od 6:1.

Naravno, napadač Benfike proglašen je igračem utakmice, i to u prvom nastupu kao starter u dresu "selesaa".

A do njega nije došao slučajno, pošto je u Ligi šampiona za mlade u tri utakmice plej-ofa 2017/2018, postigao po dva gola, čak i u porazu u finalu od Real Madrida (3.2).

Sa Portugalom do 19 godina je bio viceprvak Evrope ali i najbolji strijelac turnira, a važnu rolu imao je i u uspjehu selekcije do 21 godine, kada je pogotkom u četvrtfinalu eliminisao Italiju.

Za njega je vezan nesvakidašnji podatak, pošto je u samo nekoliko dana igrao za juniorski tim Benfike, potom do 23 godien , Benfiku B i A tim "orlova" i na svakoj od četiri utakmice je bio strijelac, s tim, da je na seniorskom debiju za tri minuta protiv Alveša dao dva gola.

Još tokom proljeća ove godine ustalio se u prvom timu, dao je gol Liverpulu u Ligi šampiona ali je Jirgen Klop izabrao Darvina Nunjesa. "Orlovi" su zato zadovoljno trljali ruke, skupo su prodali Urugvajca a glatko odbili ponude Njukasla, Sautemptona.., od 25 miliona za mladog Ramoša. "Orlovi" su postavlii otkupnu kaluzulu od 100 miliona.

A Ramoš je Benfiku sa četiri gola u kvalifikaciajam uveo u Ligu šampiona, pogodio je i u grupi koju su "orlovi" senzacionalno osvojili ispred Pari Sen Žermena a eliminisali su Juventus.

"Kristijano Ronaldo, ali i Ibrahimović i Levandovski su moji sportski idoli", kaže nova zvijezda svjetskog fuidbala, iako stručnjaci ga doživljavaju drugačije:

"Nevjerovatno sa kojom lakoćom pronalazi slobodan prostor u odbrani, odličan je u završnici ali i u presingu, igri iza napadača. Nešto je poput Tomasa Milera i Mira Klosea", bruje stručnjaci.

A da zna da igra za ekipu potvrđuju brojke - Ramoš je sa devet golova prvi strijelac najjače lige Portugala ove sezone a uz to je i šest puta asistirao.

"Nikakvo tajno oružje, Ramoš i njegov saigrač iz Benfike Antonio Silva rade ono što sam očekivao od njih kad asam ih pozvao. Jedan pogađa, drugi ne dopušta protivniku da postigne gol. Oba su đavolski dobri u tome šta rade", kaže najcitiraniji selektor Mundijala, Fernando Santoš.

Da sjajne igre Ramoša nisu prošle neopaženo prije Mundijala potvrđuje podatak da se početkom jeseni za njega raspitivao Mančester junajted, pa dio auditorijuma, uglavnom navijači Benfike, koji nisu naklonjeni nekadašnjoj zvijezdi Sportinga, Kristijanu Ronaldu zlobno komentarišu - "Ramoš ga je zamijenio u selekciji i u Mančester junajtedu će", a CR7 je na startu Mundijala raskinuo ugovor sa "đavolima".

A Ramoš jeste dijete "orlova" u kojoj trenira od 13. godine, ali ne leti u nebo...

"Ne znam šta da kažem! Tri gola u prvoj utakmici kao starter je nešto nevjerovatno ali ne znam da li ću još koji put biti starter", kaže Ramoš, koi je u grupnoj fazi bio an terenu tek 10 minuta - dva sa Ganom, osam protiv Urugvaja a nije ulazio protiv Južne Koreje.

Bonus video: