Ko je konkurencija Mbapeu u borbi za Zlatnu kopačku?

Francuski napadač postigao pet golova do sada na Mundijalu - dao je jedan Australiji, te po dva Danskoj i Poljskoj

5893 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zahuktava se Svjetsko prvenstvo, zahuktava se i trka za najboljeg strijelca u Kataru.

Grupna faza i osmina finala su protekle u znaku Kilijana Mbapea, koji je sa pet golova prvi strijelac Mundijala, ali ima ko da prati mladića koji djeluje nezaustavljivo.

Mbape je u Kataru davao golove Australiji, te po dva Danskoj i Poljskoj, naredni ispit je u subotu od 20 sati kada “trikolori” u pohodu na polufinale igraju protiv Engleske.

"Kilijan je u ovom momentu možda i najbolji napadač na svijetu. Igrao sam već protiv njega, znam šta može da uradi, tako da od mene ima veliko poštovanje. Sigurno je samo da pred njega neću da prostrem crveni tepih i da ga tek tako pustim da prođe", rekao je desni bek Albiona Kajl Voker.

Sto odsto spremni Voker je možda i jedini defanzivac na svijetu koji u sprintu može da parira Mbapeu, ali je pitanje i da li je bek Mančester sitija sada u stanju da zaustavi jednog od najdominantnijih napadača na planeti.

"Nije Francuska samo Mbape. Bilo bi dobro da je on jedina opasnost", dodao je Voker koji je istakao i da vjeruje da Engleska ima recept kako da se odbrani od aktuelnog prvaka svijeta.

Devet igrača je na Mundijalu postiglo po tri gola.

Najbolji strijelci, SP Katar 2022.
foto: Graphic News

Dvojica od njih su već završili nastup - Španac Alvaro Morata, čiji tim je ispao u osmini finala od Maroka, te Ener Valensija, napadač Ekvadora koji je takmičenje okončao u grupi.

Tri puta je mrežu tresao Lionel Mesi (Argentina), kao i Kodi Gakpo (Holandija), Olivije Žiru (Francuska), tandem Engleske Markus Rašford - Bukajo Saka, Brazilac Rišarlison i Gonzalo Ramoš iz Portugala.

Upravo je Ramoš šokirao svijet u osmini finala - protiv Švajcarske je dobio šansu ispred Kristijana Ronalda i upisao het-trik u goleadi 6:1.

Fudbaleru Benfike je trebalo 84 minuta na terenu da postigne tri pogotka, posebno je atraktivan bio prvi kada je oštrim udarcem iskosa iznenadio golmana Švajcaraca Jana Zomera.

Bonus video: