U Kataru najgora realizacija penala u istoriji Mundijala

Prvi put u karijeri penal je promašio Sarabija, nisu se proslavili Mesi, Levandovski, Dejvis...

4440 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Jedan od neočekivanih trendova Svjetskog prvenstva 2022. je loša realizacija penala - čak 42 odsto jedanaesteraca nisu rezultirali golom.

Tačnije, od 31 jedanaesterca samo je 18 iskorišćeno.

Bolja je bila realizacija mimo penal serija, pa je realizovano 11, a pet su bili neuspješni šutevi (31 odsto).

Od tih pet, penale nisu realizovali Lionel Mesi - odbranio Šćensni, Robertu Levandovskom se ispriječio Meksikanac Očoa, a Poljaku je odbranio prvi pokušaj i Ljoris, da bi u ponovljenom udarcu pogodio.

Kanađaninu Alfonsu Dejvisu penal je odbranio golman Belgije Kurtoa, a Šćensni je bio uspješniji i od Salema Al-Dosarija iz Saudijske Arabije.

Andre Aju je produžio prokletstvo penala Gane protiv Urugvaja, jer mu je udarac odbranio Rošet.

To da je procenat promašenih penala, 31 odsto u regularnom dijelu, povećan nakon penal-serija je očekivano, jer u seriji šutiraju i igrači koji nisu specijalisti.

Levandovski u karijeri je pogodio 71 od 79, Aju 25 od 28 penala a Sarabija je u penal seriji Španije protiv Maroka pogodio stativu i prvi put u karijeri nije dao gol sa penala. Prethodnih 16 je realizovao.

Ali zato Busekts nije specijalista i odbranio mu je Bono penal, a dva Japanca - Mitoma i Josida su prvi put šutirali u eliminaciji "samuraja" penalima od Hrvatske.

Tek golmani i analize koje rade daju rezultate, pošto je na prethodnim svjetskim prvenstvima, od 1966. do 2018, procenat promašenih penala iznosio tek 17 odsto.

Bonus video: