Savićević iz Dohe najavljuje četvrtfinala: Argentina nije favorit, ali njeni navijači ne zaslužuju ispadanje

Na samoj obali, u Lusail Sitiju, izdiže se hotel “Fairmont”, jedan od zaštitnih znakova moderne Dohe, koji sa svojim zakrivljenim kulama kao da širi ruke nad arapskim zalivom

23477 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Danilo Mitrović
Foto: Danilo Mitrović

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Prvi susret sa glamuroznom Dohom i zimskim Mundijalom u koji je uloženo basnoslovnih i nestvarnih 250 milijardi dolara - kao da se 22. Svjetsko prvenstvo u fudbalu održava u nekom virtuelnom svijetu, na video igrici.

Utisak je možda takav što nas je put već prvog dana po dolasku u Katar odveo pravo u Lusail Siti. Domaćin Mundijala uradio je nešto što nikad do sada nije viđeno - na pustinjskoj obali napravio je super-luksuzni, energetski efikasan grad za pola miliona ljudi. Sve blješti, sve sija...

Na samoj obali, u Lusail Sitiju, izdiže se hotel “Fairmont”, jedan od zaštitnih znakova moderne Dohe, koji sa svojim zakrivljenim kulama kao da širi ruke nad arapskim zalivom.

Fifa ga je tokom Svjetskog prvenstva zakupila za svoje potrebe. Mundijalski eksponati, uključujući i sve lopte kojima su se do sada igrala najveća takmičenja, krase hol ovog modernog znanja. Tu su tokom Svjetskog prvenstva smješteni Fifini zvaničnici, dio administracije, ali i fudbalske legende koje uveličavaju najveći događaj.

Među njima i predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević - i sam fudbalska legenda, član savjeta Fife, rukovodećeg tijela Svjetske fudbalske federacije.

Žilberto Silva, Dejan Savićević
foto: Printscreen

Samo tri kilometara sjeveroistočno, na stadionu “Lusail ajkonik”, još jednom zaštitnom znaku futurističkog grada, večeras će iz pustinjske prašine “iznići” Leo Mesi i Argentinci, pokušaće da ga zaustave Van Dajk i ostali Holanđani.

Ovo je, na kraju dana, samo fudbal, ali u kakvim uslovima i u kakvom okruženju - nešto dalje, na stadionu “Edjukejšn siti”, smještenom u dijelu koji su u Kataru nazvali “obrazovni grad”, smjestivši tu sve naučne i akademske institicuije, Hrvati će pokušati da zaustave Nejmara i razigrane Brazilce.

I dok su sinoć nedaleko od hotela, na ostrvcetu iznad mora, uz prijatni povjetarac, u terminu malog fudbala igrali Aleks del Pjero, Kafu, Teri, Deko, Zaneti, Đorkaef, Nuno Gomeš, Žulio Sezar, Đani Infantino (nazvali smo ga “terminom na visokom nivou”), Dejan Savićević, koji zbog lakše povrede zarađene prije nekoliko mjeseci na Hvaru (partija fudbala sa djecom na kongresu Uefe) nije mogao da nastupi, kraj terena je gledajući ostale majstore dao za “Vijesti” svoja očekivanja današnjih i sjutrašnjih četvrtfinalnih duela.

BRAZIL - HRVATSKA

”Na papiru je Brazil veliki favorit. Nije samo kvalitet na strani Brazilaca, već i fizička snaga, što smo vidjeli u dosadašnjim mečevima. Zato bi bilo veliko iznenađenje da Hrvatska prođe. Hrvatima svaka čast, jesu imali i malo sreće, ali nisu nezasluženo došli do četvrtfinala. Mislim, ipak, da je Brazil preveliki zalogaj”.

ARGENTINA - HOLANDIJA

”Mislim da Argentina nije favorit i da su šanse podjednake. Možda Argentinci imaju veće iskustvo, rekao bih da je sve ostalo na strani Holandije i ne bi za mene bilo nikakvo iznenađenje da prođe. Nisu me Argentinci oduševili, Mesi je i dalje nosilac igre, ali nije to više Mesi od kojeg treba strahovati. Ovo je njegov posljednji Mundijal, sanja da osvoji trofej, kao i cijela Argentina, ali za mene su favoriti drugi - Francuska i Brazil. Ipak, ono što sam vidio jeste da su argentinski navijači najbrojniji i najvatreniji - i zbog njih, koji su prošli toliki put, od kojih su mnogi četiri godine skupljali novac za to, bilo bi možda lijepo da Argentina ode što dalje i osvoji Mundijal, ali po meni vrlo, vrlo teško".

Argentina, Fudbaleri Argentine
foto: Reuters

FRANCUSKA - ENGLESKA

”Francuska je jedan od favorita, ali neće biti lako protiv Engleske, koja nije bez šansi. Dosta toga će zavisiti od Mbapea, njegovog raspoloženja - ako bude na nivou, teško će defanzivci Engleske moći da ga drže. Očekujem tvrdu utakmicu, pravi evropski derbi. Veće šanse dajem Francuskoj, ali u fudbalu je sve moguće”.

PORTUGAL - MAROKO

”Nije Portugal toliki favorit, jer su Marokanci pokazali dosadašnjim igrama da nisu za potcjenjivanje, da nisu zalutali. Odigrali su dobro cijelo prvenstvo, primili su samo jedan gol i ono što sam ponavljao više puta mislim da Evropljani potcjenjuju ostale reprezentacije - i oni rade na vrhunskom nivou, imaju takođe dobre igrače koji igraju u najjačim klubovima, a razlike su sve manje".

Kristijano Ronaldo, Portugal, Gana, SP Katar 2022.
foto: Reuters

Godine nikom ne praštaju - pa ni Ronaldu, ni Mesiju

Svjetsko prvenstvo u Kataru vjerovatno je posljednje u karijerama fudbalera koji su obilježili prethodnih deceniju i po svjetskog fudbala - Lea Mesija i Kristijana Ronalda.

I dok se Mesi i Argentina još “drže zajedno”, sanjaju velike snove, Ronaldo kao da se “posvađao” sa Portugalom, selidba na klupu u četvrtfinalnom duelu, njegova reakcija, kao da najavljuju kraj, iako “selesau” ide fantastičnom na ovom mundijalu.

Zahvaljujući i momku koji se zove Gonsalo Ramoš - Ronaldovoj zamjeni, autoru het-trika protiv Švajcarske.

- Za nas koji ne pratimo tako dobro portugalsko prvenstvo to i jeste iznenađenje - mladi momak koji je dobio šansu dao je het-trik, posebno prvi gol koji je bio fantastičan. Niko nije mogao da zamisli da neko može da napravi takav debi, da tako kažem, ali to je fudbal - jedni prolaze, drugi dolaze. Teško da može da napravi Ronaldovu karijeru, jer to se jednom rađa, ali godine ne praštaju nikome - kaže Dejan Savićević.

- Ni Ronaldu, ni Mesiju. Moramo da budemo svjesni da to više nisu oni igrači koji su prije desetak godina harali Evropom.

Bonus video: