Dalić: Moji igrači nisu normalni, ovo može samo Hrvatska; Petković: Najvažniji gol u karijeri

"Ovo je pobjeda za hrvatski narod. Izbacili smo najvećeg favorita, opet ponavljam - nikad ne smije niko da nas potcjenjuje", rekao je selektor "vatrenih"

19923 pregleda 32 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2022. 21:20h

Hrvatska je opet u polufinalu, opet nakon penala - Brazil ide kući, prvi favorit Mundijala se oprostio iako je dominirao 120 minuta u duelu sa aktuelnim vicešampionom svijeta.

"Ovo je pobjeda za hrvatski narod. Izbacili smo najvećeg favorita, opet ponavljam - nikad ne smije niko da nas potcjenjuje. Ovi moji igrači nisu normalni", rekao je selektor Zlatko Dalić.

"Još jednom smo pokazali što znači ne odustati, ostvarili smo veliki uspjeh. Nakon četiri godine ponovo smo u polufinalu, mi kao mala država, to je nešto nezamislivo i još smo s turnira izbacili najvećeg favorita, Brazil. Kapa do poda mojim igračima, na onome što su pokazali i kako su se borili. Ovo može samo Hrvatska," naglasio je Dalić na novinarskoj konferenciji nakon utakmice.

"Imamo mi snage za dalje, sada ćemo se odmoriti, oporaviti, pripremiti. Kada smo već došli do polufinala nećemo odustati," dodao je.

Strane novinare je najviše zanimalo kako je moguće da "vatreni" s toliko lakoće prolaze najstresnije dijelove utakmice kao što su produžeci i jedanaesterci.

"Pokazali smo još jednom veliki karakter, niti u jednom trenutku ne odustajemo. Mi smo danas bili spremni na sve. Znali smo što utakmice više ide kraju da je naša šansa veća. Bilo je bitno odbraniti se na početku i taj smo dio dobro kontrolisali. Samo ekipe koje imaju veliki karakter mogu da se vratie u svakoj utakmici. Nama je to postalo normalno. Kada dođe do jedanaesteraca mi postajemo favoriti," kazao je Dalić.

"Imam utisak da je protivnik tada već izgubio utakmicu. Ali opet do jedanaesteraca treba doći," dodao je.

Dalić je naglasio kako je ova utakmica pokazala kako "odlična vezna linija pobjeđuje odličan napad".

"Ja sam više puta naglasio kako Hrvatska ima najbolju veznu liniju na svijetu. Imamo pas, kontrolu utakmice i igre. To smo i danas pokazal. Mi smo u puno navrata uspjeli i Brazilu da sakrijemo loptu. To je bila prevaga, utakmicu je dobila naša vezna linija," naglasio je.

Bruno Petković je u 117. minutu izjednačio nakon što je u 105. strijelac bio Nejmar.

Povezani članci

09. Decembar 2022.

Hrvatska - tim koji ne "umire", nova brazilska tragedija

"Iskočio bih iz kože! Ovo je osjećaj koji ne mogu da opišem. Postigao sam najvrjedniji gol u životu. Bila je drama i mali grč, ali pokazali smo koliko smo dobri", kazao je Petković.

Mislav Oršić je bio jedan od strijelac iz penala, šutirao je savršeno.

"Samo se rezultat piše. Brazil je imao puno šansi, ali Livaković je sve poskidao, a mi smo osjetili da je ovo naš dan i da nešto možemo da napravimo", istakao je napadač Dinama iz Zagreba.

Bonus video: