Argentinci ne mogu bez trilera: Mesiju status božanstva, Emilijanu najbolja "sporedna uloga"

"Gaučosi" u šokantnom finalu savladali Francusku za treću titulu prvaka svijeta

30789 pregleda 22 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Da li je svijet gledao najbolju utakmicu ikada na mundijalima? Filmska režija, glavne uloge koje su se smjenjivale kao na traci, kao i tragičari - gotovo tri sata je na "Lusailu" u Dohi bilo svega i svačega.

I kako to biva, u takvim trilerima, Argentina piše najbolje priče - "gaučosi" su na penale (7:5 - 3:3 u 120 minuta) savladali Francusku i treći put u istoriji osvojili titulu svjetskog šampiona.

Konačno je uspio i Lionel Mesi - ako je neko i bio neutralan pred ovaj dvoboj u Kataru, zbog takvog asa mora da mu bude drago što je Argentina došla do "boginje" na koju se čekalo od 1986. godine.

Sada je Mesi uz rame Dijegu Maradoni, sada može da se priča o tome da li je najveći ikada, jer u tom društvu odavno jeste.

Prvo poluvrijeme je nagovještalo jedno od dosadnijih finala ikada, jer je Argentina dominirala, vodila 2:0 (gol Mesija iz penala, onda Anhela di Marije poslije majstorske akcije), imala sve što joj treba - grogiranog protivnika, uz sebe 50 hiljada navijača, nestvarnu energiju.

Ali, da bi finale bilo pravo morao je da se "pojavi" i drugi finalista - Francuska je to uradila, iako je sve do 80. minuta izgledalo da to nije moguće.

Penal je tada nad Randalom Kolo Muanom skrivio Nikolas Otamendi, a Mbape matirao Emilijana Martinesa.

Bilo je u vazduhu da slijede uzbuđenja, finale jednostavno mora da ih ponudi, ali ko bi rekao da će već u prvom narednom napadu Francuzi doći do izjednačenja.

Mbape je iz voleja pogodio za 2:2 i odjednom se sve okrenulo.

Do kraja regularnog dijela je Francuska jurila totalni preokret, Kolo Muani je imao dobru šansu, ali se u produžecima dugo pitala ekipa Lionela Skalonija.

Lautaro Martines je promašivao prije nego je jedan od njegovih "otpadaka" iskoristio Mesi i u 108. vratio vođstvo Argentini.

Nije bilo dovoljno, Mbape je iznudio i iskoristio još jedan penal, a nakon 3:3 su i jedni i drugi mogli da slave u 120 minuta.

Opet je do gola mogao Lautaro, a šansu nad šansama je u 119. imao Kolo Muani kada je u junaka izrastao golman Martines.

Čuvar mreže Aston Vile je u penal seriji sve potvrdio - odbranio je šut Kingslija Komana, potom je neprecizan bio i Orelijen Čuameni, pa je Argentina katapultirana u zvijezde, a Mesi među besmrtne.

Bonus video: