Trenutak koji je svijet čekao: Zvijer je stigla, zove se Zverev

Mladi njemački teniser osvajanjem ATP šampionata u Londonu pokazao da je budućnost tenisa konačno postala sadašnjost. Boris Beker oduševljen sunarodnikom
140 pregleda 9 komentar(a)
zverev, Foto: Reuters
zverev, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.11.2018. 14:20h

Godinama se priča kako će za tenis nastupiti crni dani kada se povuče velika trojka, kako će „bijeli sport” potonuti kada sa scene redom budu odlazili Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković, jer nema ko da ih naslijedi.

Ta strahovanja su realna, jer od Australijan opena 2005. godine, kada je šampion bio Marat Safin, titule na grend slemovima je osvajalo samo sedmoro tenisera - Nadal (17), Federer (16 od svojih 20), Đoković (14), Endi Marej, Stanislas Vavrinka (po tri), Huan Martin del Potro i Marin Čilić, na US openu 2009, odnosno 2014. godine.

Niko od mladih nije bio ni blizu jednog od četiri najveća pehara, sve češće se obaraju rekordi po startosti igrača koji dolaze do završnica grend slemova...

Next Generation, kako je prozvana grupa talentovanih momaka, nikako nije uspijevala da izađe iz sjenke velikana. Samo je njen predvodnik, Aleksander Zverev, povremeno znao da bljesne, osvojio tri mastersa, pobjeđivao Federera, Đokovića i Vavrinku, ali je na grend slemovima bio daleko od velikih stvari (najveći uspjeh četvrtfinale Rolan Garosa), zbog čega su sve češći bili komentari da nije dostojan nasljednik „velike trojke”.

A onda se sve promijenilo maltene preko noći - Njemac ruskog porijekla je na ATP šampionatu u Londonu u polufinalu srušio Fedeksa, a onda u finalu rutinski savladao i Đokovića, koji se prošetao do meča za titulu i protiv Čilića i Kevina Andersonadjelovao kao da je došao sa druge planete. U glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva je u grupi rutinski porazio i Zvereva, što je bio još jedan detalj koji 21-godišnjaku nije išao u prilog.

Ali na terenu „O2 arene” je djelovalo kao da je Zverev najbolji teniser svijeta, a ne Nole. Saša je igrao perfektno i pokazao da može da bude i psihički jak u najvažnijim trenucima, jer je u gemu u kojem je servirao za set „ispalio” tri asa. U moru hvalospjeva o igri Zvereva, izdvaja se stav njegovog slavnog sunarodnika i nekadašanjeg Đokovićevog trenera, Borisa Bekera.

"Ovo je trenutak koji je cijeli svijet čekao. Godinama govorimo da su tenisu potrebne nove face i dobri mladi igrači, a on je pokazao da je najbolji u novoj generaciji. Pobjeda nad Đokovićem je veliko iznenađenje, ali i nešto što smo dugo od njega očekivali. Osvojio je tri mastersa, pobjeđivao i Federera i Novaka, ali to što ih je dobio zaredom na jednom od najvećih turnira govori da je on sljedeća velika stvar. Svijet je u nedjelju vidio dolazak novog superstara", istakao je Beker.

Čovjek koji je sa 17 godina bio šampion Vimbldona poručuje da je za Zvereva naredni izazov Australijan open, jer mora da dokaže da može u nizu da pobjeđuje u mečevima na tri dobijena seta.

"Njegova mentalna izdržljivost protiv Novaka je bila impresivna, jer je bio veoma jak. Nakon brejka je servirao za prvi set i napravio tri asa. Samo nekoliko dana prije toga je izgubio od Đokovića sa 2:0, bio je potpuni autsajder, ali nije ni trepnuo. Servirao je preko 225 kilometara na čas, a nije se libio ni dugih poena. Novak nije navikao da neko dugo ostaje sa njim u razmjenama, ali Saša jeste i to ga je frustriralo".

Beker je od prošle godine za muški tenis u Teniskom savezu Njemačke i često savjetuje Zvereva, uz kojeg je odnedavno kao trener još jedna legenda tenisa - Ivan Lendl.

"Srećan sam što mu je Ivan trener, jer on kao osmostruki grend slem šampion može da mu kaže iste stvari kao ja, da ga nauči kako se pobjeđuje. U Njemačkoj imamo mnogo odličnih trenera, ali mislim da je, ako želite da postanete broj 1, bolje da pričate sa ljudima koji su bili na vrhu i znaju kako se do toga dolazi", zaključio je Beker.

Bonus video: