Pojačanja koja to nisu - ko ih je birao i ko će snositi krivicu?

Eron Kraft je već otišao, daleko od očekivanog nivoa su Erl Klark, Koti Klark i Edvin Džekson, a povjerenje je jedini donekle opravdao Alen Omić
181 pregleda 23 komentar(a)
Budućnost, Makabi, Foto: Filip Roganović
Budućnost, Makabi, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 04.11.2018. 11:31h

Kada su Brana Milačića, tada trenera Budućnosti, na pripremama u Ulcinju novinari pitali ima li šta od pojačanja, „Ser” je u svom stilu kao iz topa „ispalio”:

- Od pojačanja imamo samo pojačanu ishranu.

Vjerovatno i košarkaši koje je Budućnost Voli dovela za Evroligu imaju pojačanu ishranu u restoranima predsjednika kluba i vlasnika najvećeg maloprodajnog lanca u Crnoj Gori, Dragana Bokana, ali da su pojačanja - nisu. Čast izuzetku, Alenu Omiću.

Šta je pošlo po zlu? Kako je Budućnost, bar po onome što smo do sada vidjeli, toliko promašila sa pojačanjima? Ko ih je birao? Ko će snositi krivicu? Sva ta pitanja čekaju na odgovore.

Šampion ABA lige se juče i zvanično rastao sa Eronom Kraftom, što se očekivalo danima, a „usko” je još nekim ljetošnjim akvizicijama.

Vjerovatno će prvi stopama Krafta otići Erl Klark. Četrnaesti pik na NBA draftu 2009. godine i bivši igrač Finiksa, Orlanda, LA Lejkersa, Klivlenda, Njujorka i Bruklina, koji je posljednje dvije sezone proveo u Bešiktašu, bio je, po priznanju Bokana, najveća želja Aleksandra Džikića. Čovjek koji je, po navodima iz kluba, u Podgorici prihvatio 40 odsto manja primanja nego što je imao na stolu, kako bi zaigrao u Evroligi, nije pokazao gotovo ništa.

Doduše, ubacio je 22 poena na otvaranju Evrolige protiv Armanija, ali je taj meč loše otvorio i nije bio glavni akter kada se rješavalo pitanje pobjednika. Na ostalim utakmicama je bio očajan - protiv Darušafake je upisao 11 koševa (šut iz igre 13-4), protiv Makabija osam (10-4), a Panatinaikosa devet (8-4). Statistika, međutim, ne otkriva najgori dio njegovih izdanja - užasnu odbranu. Djeluje nezainteresovano pod svojim košem, često ne zna ni gdje je lopta, ne pomaže kod blokova...

Na gostovanju Realu je imao indeks minus 13, čime je umalo oborio negativni rekord Evrolige, koji je ostao u vlasništvu Luke Žorića (minus 14). U glavnom gradu Španije je promašio svih 10 šuteva, a njihova selekcija je bila katastrofalna.

Ni u ABA ligi ne pravi razliku, a doveden je da to radi u Evroligi. Protiv Crvene zvezde u ABA Superkupu je ubacio 11, a u derbiju ligaškog dijela takmičenja osam poena. Mnogo više su dali njegovi direktni rivali.

I drugi Klark, Koti, doveden je kao veliko pojačanje, a Budućnost mu je za ugovor na 10 mjeseci, navodno, dala čak 650.000 eura! Džikić je nakon meča sa Panatinaikosom u petak poručio da ne može ništa da mu zamjeri, jer se borio, ali je ušao u probleme sa ličnim greškama. I, stvarno, čovjek koji je prošle sezone bio statistički najuspješniji igrač VTB lige (prosjek 20 poena, 8,3 skoka, tri asistencije za indeks 22) se trudi, pokušava da bude koristan u odbrani, ali je u napadu u velikom grču. Doduše, nema dovoljno pravih lopti, ali zna da odustane i vrati loptu kada je i u dobroj poziciji...

Protiv Crvene zvezde i Armanija u razmaku od pet dana nije se ni upisao u listu strijelaca, a na 13 utakmica ove sezone dvocifren učinak je imao samo protiv Partizana (13) i Igokee (19). Prošle sezone prosjek 20, ove 6,9 poena. Doduše, kod njega se bar vidi želja da pomogne ekipi.

Ni Edvin Džekson nije oduševio. Izvrsni šuter, koji je bio prvi strijelac ACB lige i član prve petorke u sezoni 2016/2017, samo četiri puta je dobacio do dvocifrenog učinka (po jednom 13 i 10, dva puta po 12). Uz Nemanju Gordića je bio tragičar u derbiju sa Cedevitom, a u odbrani je daleko od zahtjeva Evrolige.

Od pet pojačanja, očekivanja je donekle opravdao samo Omić. Tuzlak koji imao slovenački pasoš je stigao posljednji, i to ne kao prva želja stručnog štaba (prvi pik bio drugi Slovenac, Gašper Vidmar), prvi je strijelac i skakač tima u Evroligi (11,2 poena i 7,2 skoka), ali je u odbrani mnogo gori nego u napadu. Ako bi popravio taj segment igre, mogao bi da se nazove pojačanjem...

Zbog ovakvih izdanja ljetošnjih akvizicija, navijači sa sjetom govore o Kajlu Lendriju, Kajlu Gibsonu i Džastinu Dolmenu, koji su prošle sezone imali značajn doprinos u istorijskom osvajanju ABA lige.

Procijenjeno je da nisu kalibar za Evroligu, ali nakon onoga što je viđeno u prvih pet kola, nema ko se nije zapitao - da li bi dva Kajla bila bolja od dva Klarka? Odgovor se sam nameće. Uzgred, starosjedioci su se sa prošlogodišnjim strancima mnogo bolje slagali i atmosfera u timu je bila bolja.

Igrači Budućnosti će do 20. novembra biti u Crnoj Gori, jer u ABA ligi dočekuju Olimpiju i Partizan, u Evroligi Žalgiris i Baskoniju, a gostuju samo Mornaru u Baru. Imaće dovoljno vremena da zajedno treniraju, uigraju se i počnu da pobjeđuju. Ako ne uspiju, više ni Džikić ni igrači neće imati alibi...

Kraft otišao, čeka se zamjena

Budućnost je juče i zvanično raskinula saradnju sa Eronom Kraftom, što su „Vijesti” ranije najavile. Nakon dva posljednja meča, sa Cedevitom i Panatinaikosom, bilo je jasno da bivši student Ohajo Stejta neće ostati u Podgorici jer nije igrao ni sekundu.

Defanzivni specijalista se nije snašao u Budućnosti. Došao je nakon odlične sezone u Monaku Zvezdana Mitrovića, sa kojim je bio finalista Pro A lige i FIBA Lige šampiona, te osvajač Liders kupa. Na nekoliko utakmica u dresu „plavih” je igrao odlično u odbrani, ali je protiv Makabija veoma loše čuvao Skotija Vilbekina, zbog čega je i „platio”. Možda bi njegovi kvaliteti više došli do izražaja da su saigrači bili bolji u odbrani.

Kraft će se vjerovatno vratiti u Trento, sa kojim je u sezoni 2016/2017. igrao prvo finale plej-ofa u istoriji tog kluba i izgubio od Venecije sa 4:2.

Budućnost je najavila da traži zamjenu za njega.

Miškova ekipa

Sve tri utakmice Budućnost Volija u renoviranoj „Morači” u Evroligi je gledao Miško Ražnatović. Jedan od najboljih evropskih menadžera s pravom bi mogao da zove podgorički tim svojim, jer je agent devetorici igrača i treneru Aleksandru Džikiću.

Vlasnik agencije „Beobasket” je ovog ljeta u glavni grad Crne Gore doveo Erla i Kotija Klarka, kao i Edvina Džeksona. U Budućnosti je od prošle sezone ostalo još šest njegovih klijenata - Nemanja Gordić, Nikola Ivanović, Danilo Nikolić, Petar Popović, Aleksa Ilić i Zoran Nikolić.

Njegovi igrači nisu samo braća Suad i Sead Šehović, Alen Omić, Filip Barović i mladi Milić Starovlah, a nije bio ni Eron Kraft.

Poređenja radi, Ražnatović u Crvenoj zvezdi ima šest igrača, ali ozbiljnu minutažu imaju samo Maik Cirbes i Branko Lazić, u Partizanu su sedmorica (značajni Rade Zagorac, Banđa Si, Novica Veličković i Đorđe Gagić), a u Cedeviti i Mornaru samo po dvojica.

Bonus video: