Visoka korupcija: Sarkozi donio Kataru Mundijal, Infantino krio grijehe Sitija i PSŽ-a

U okviru afere "Football Leaks" otkriveno je da je Sarkozi rekao katarskom Emiru Tamimu Al-Taniju 2010. godine da će mu pomoći u dobijanju organizacije
79 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2018. 18:50h

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi lobirao je i vršio politički uticaj na Fifu da dodijeli Kataru organizaciju Mundijala 2022. godine.

U okviru afere "Football Leaks" otkriveno je da je Sarkozi rekao katarskom Emiru Tamimu Al-Taniju 2010. godine da će mu pomoći u dobijanju organizacije.

"Ako kupite PSŽ i otvorite sportski kanal u Francuskoj, daću instrukcije Mišelu Platiniju da se to završi", navodno je rekao Sarkozi.

Tajna dokumenta, do kojih je došla grupa istraživačkih novinara, pokazala su da je Đani Infantino, dok je bio generalni sekretar Uefe, znao za sve nelegalne novčane transakcije vlasnika Mančester sitija, te da je u razgovoru sa Kaludonom Al Mubarakom, generalnim direktorom Sitija, jednom prilikom rekao:

"Hvala ti što mi vjeruješ. Znaš da možeš da mi vjeruješ".

Dokumenta "Football Leaks" pokazala su i da su čelnici Uefe znali da PSŽ i Siti dobijaju novac na "vještački" način, a ne uz finansijski fer-plej, ali da dva bogata kluba bila pod njihovom zaštitom.

Bonus video: