"Liga bogatih" - ko je zaigra, ne može na Mundijal!

Predsjednik Fife Đani Infantino najavio je oštru borbu protiv namjere najvećih evropskih klubova da izigraju Uefinu Ligu šampiona i osnoju zasebno takmičenje, koje neće biti pod kontrolom Evropske kuće fudbala.
55 pregleda 11 komentar(a)
Leo Mesi, Kristijano Ronaldo, Foto: Beta-AP
Leo Mesi, Kristijano Ronaldo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.11.2018. 16:51h

Svaki igrač koji zaigra u Superligi bogatih klubova biće kažnjen neigranjem na Svjetskom prvenstvu, pa zvao se Leo Mesi, Kristijano Ronaldo, Eden Azar ili Nejmar!

Predsjednik Fife Đani Infantino najavio je oštru borbu protiv namjere najvećih evropskih klubova da izigraju Uefinu Ligu šampiona i osnuju zasebno takmičenje, koje neće biti pod kontrolom Evropske kuće fudbala.

Tajna dokumenta koja otkrivaju namjere najmoćnijih klubova isplivala su minulih dana u aferi "Footbal Leaks", a Svjetska i Evropska fudbalska federacija i zvanično kreću u borbu.

"Ili će se igrati po pravilima, ili neće igrati na velikim takmičenjima", najavio je Infantino, predsjednik Fife.

Pod velikim takmičenjima podrazumijevaju se Svjetsko, Evropsko prvenstvo, kao i nacionalne lige.

Igrači Bajerna, Real Madrida, Barselone, Juventusa, Mančester junajteda i ostalih najvećih evropskih klubova rizikuju time da ne učestvuju na najvećim reprezentativnim takmičenjima ako pristanu na "igru" svojih klubova i svojih čelnika, koji su sve skloniji ideji da se osamostale i osnuju takmičenje van kontrole Uefe i Fife.

Drugi dio afere "Football Lekas" otkriva da su predstavnici 11 najvećih klubova za ovaj mjesec dogovorili sastanak u Madridu na kojem bi razgovarali o novom takmičenju.

Navodno, ti klubovi imali bi vlasnički udio i zagarantovano članstvo u Superligi u narednih 20 godina! Osim njih, još pet klubova iz najjačih evropskih liga dobili bi poziv da popune preostala mjesta.

Fifa i šest kontinentalnih fudbalskih organizacija, kao i 211 fudbalskih saveza će podržati namjeru Infantina da se igračima koji budu nastupali u novoosnovanom takmičenju zabrani učešće u svim takmičenjima, uključujući i Mundijal u Kataru 2022. godine.

"Kad jednom nešto uradiš, nema natrag. Ne možeš da sjediš na dvije stolice", rekao je pravni direktor Fife Alsdair Bel. On je, kao i Đani Infantino, ranije bio zaposlen u Uefi i zna kako to tijelo funkcioniše.

Infantino je ranije pokrenuo ideju o osnivanju Svjetskog prvenstva za klubove.To takmičenje, po njegovoj zamisli, činila bi 24 tima. Prvi čovjek Fife smatra da je to takmičenje prava alternativa "zatvorenoj" Superligi, jer bi iz Evrope učestvovalo 12 ekipa.

Bonus video: