Infantino nije odolio "vreći punoj novca"?

"Football Leaks" je presreo poruku pravnika Mančeter sitija Sajmona Klifa, u kojoj je za smrt Žan Luka Dehana, bivšeg rukovodioca finansijske kontrole Uefa, kolegi napisao "Jedan manje, ostala su šestorica", i to dan prije dogovora Sitija i Uefe
99 pregleda 3 komentar(a)
Đani Infantino, Foto: AP/BETA
Đani Infantino, Foto: AP/BETA
Ažurirano: 02.11.2018. 19:17h

Predsjednik Fife Đani Infantino u žarištu je velikog korupcionaškog skandala koji će zasigurno uzdrmati i promijeniti svjetski fudbal.

Prema istraživanjima "Football Leaks" Infantino je pomogao Mančester sitiju i PSŽ-u da izbjegnu drastične kazne i to u vremenu kada je bio generalni sekretar Uefe.

Prema informacijama koje su objavljene u istraživanju, oba kluba u vlasništvu najbogatijih ljudi sa Bliskog Istoka, imala su ozbiljne deficite u budžetima od 2011. do 2013. godine, a kazna je zbog narušavanja finansijskog fer-pleja trebala da bude isključivanje iz Lige šampiona.

"PSŽ prema uslovima sponzorskog ugovora sa Ministarstvom turizma Katara je od 2011. do 2013. dobijao po 215 miliona eura godišnje, a eksperti Uefe su ocijenili vrijednosti ugovora od svega 2,8 miliona eura", navodi se u istraživanju

Siti je imao realne gubitke od 233 miliona eura u tom periodu, što je za pet puta više od dozvoljenog limita prema finasijskom fer-pleju, koji iznosi 45 miliona eura. Infantino je u sve to bio upućen.

Da bi izbjegao dejstva finsansijskog fer-pleja PSŽ je uložio 1,8 milijardi eura, a Siti čak 2,7 milijardi. Francuskom klubu da izbjegne kaznu pomogao je MIšel Platini, bivši predsjednik Uefe, te Nikola Sarkozi tadašnji predsjednik Francuske, kao i Infantino, koji je spasao engleski klub.

U dokumentima kojima raspolaže "Football Leaks", nedvosmisleno je da se Infantino borio za interese klubova, upskos interesu pozicije koju je pokrivao.

On se tajno sastajao sa rukovodstvima ta dva kluba, i sa njima je razrađivao sisteme kompromisa i predlagao načine izbjegavanja kazni, iako nije na to imao prava.

U maju 2014. godine su oba kluba postigli dogovore sa Uefa, kojima je izbjegnuta kazna.

Odmah potom je škotski finansijski ekspert Brajan Kvin, rukovodilac Komiteta za finasijski fer-plej, dao neopozivu ostavku. Kvin je vodio istrage o dejstvima dva kluba nezavisno od rukovodilaca Uefe.

Fifu i Uefu drmaju i drugi skandali, poput želje najvećih klubova da organizuje Superligu, kojoj je pokrovitelj američka agencija koja je fudbal nazvala "vrećom punom novca"

Vijestu su ranije pisale o tome: Prijeti li fudbalu "košarkaški sindrom"?

Bonus video: