Maestro Martines i baskijska napast

Baskonija, sjutrašnjii rival Budućnost Volija u Evroligi, upisala je dvije pobjede u prvih šest kola, ali cilj je plasman na fajnl-for čiji je domaćin
2 komentar(a)
Tornike Šengelija, Foto: Euroleague.net
Tornike Šengelija, Foto: Euroleague.net
Ažurirano: 14.11.2018. 08:51h

Učinak od dvije pobjede i četiri poraza u prvih šest kola Evrolige može da zavara, jer je Baskonija ekipa koja posjeduje kvalitet da ravnopravno konkuriše za plasman na fajnl-for.

Sjutrašnji rival Budućnost Volija stiže u Podgoricu sa namjerom da dokaže zašto košarkaška Evropa tako vjeruje u njega i zbog čega je njegov trener Pedro Martines među cjenjenijima na Starom kontinentu.

Katalonski stručnjak je 2017. senzacionalno bio prvak Španije sa Valensijom, a prošle je sa Baskonijom u Evroligi zaustavljen u plejofu od Fenerbahčea, koji je kasnije u finalu izgubio od Real Madrida.

Upravo je Fener prošle sedmice savladao Baskoniju u dvorani "Fernando Buesa" u meču u kojem je viđena neka vrsta taktičkog rata Martinesa i Željka Obradovića na obje strane terena.

Na kraju je bilo 74:72 za tursku ekipu.

"Protiv Fenerbahčea je odbrana bila na visokom nivou, ali smo u finišu loše branili protivnika u posljednjim sekundama napada. Zato smo i izgubili. Ipak, vidim napredak u našoj igri, vjerujem da ćemo pozitivne stvari iz prethodnih mečeva iskoristiti u Podgorici", rekao je Martines.

Baskonija je ekipa koju karakteriše čvrsta odbrana, ali i koja napada na sve načine. Tim iz Vitorije ima neumoljive šutere, kao i nekoliko visokih igrača koji su jednako opasni i spolja i sa niskog posta.

Apsolutni lider tima je kapiten Tornike Šengelija, Gruzijac, jedan od ponajboljih krilnih centara u evropskoj košarci.

"U Podgorici moramo da budemo na vrhunskom nivou 40 minuta", poručio je stameni Gruzijac.

Tu su i iskusni plejmejker Marselinjo Uertas, priznati šuter Met Džening, Derun Hilijard i Ševon Šilds, dok pod obručima Martines veliki prostor daje ogromnom Limaneu Diopu, te novajlijama Vensanu Pojrijeu i Johanesu Fojgtmanu.

Meč u "Morači" će zbog povrede propustiti Džejson Grendžer. Šengelija je u prvih šest mečeva najefikasniji igrač tima sa prosjekom od 14,3 poena po utakmici, a dvocifren učinak ima još samo Pojrije (11,2).

Agresivna igra protivnika je do sada davala rezultat protiv Baskonije, koja je u prvih šest kola imala 78 izgubljenih lopti, ili 13 po utakmici.

Pored toliko igrača spremnih da uzmu gotovo svaki šut, teško je i naći slabu tačku baskijske ekipe, koja ne krije da su joj ambicije velike - da se plasira na finalni turnir čiji će biti organizator.

Baskonija je dvije pobjede upisala protiv Žalgirisa u Kaunasu (87:79) i Darušafake kod kuće (82:56), a pored Fenerbahčea je gubila od Olimpijakosa u Pireju (85:80) i Bajerna u Minhenu (77:71).

Bonus video: