Piletić: Bez psiholoških priprema sportista nema ni rezultata

"Pobjeda nad sobom, nad sopstvenim slabostima, je najteži zadatak koji vrhunski sportista treba da ostvari", rekao je Piletić
63 pregleda 1 komentar(a)
Pehar Lige šampiona, Foto: Beta/AP
Pehar Lige šampiona, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.07.2015. 17:33h

Bez psiholoških priprema koje sprovode stručni psihoterapeuti nijedan sportista ne može ostvarivati u kontinuitetu vrhunske sportske rezultate, smatra psihoterapeut Veselin Piletić.

On je kazao da konačni cilj psiholoških priprema jeste da formira ličnost vrhunskih sportista.

"Pobjeda nad sobom, nad sopstvenim slabostima, je najteži zadatak koji vrhunski sportista treba da ostvari", rekao je Piletić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, za ostvarenje vrhunskih sportskih rezultata, odnosno osvajanja medalja na prvenstvima Evrope i svijeta i na Olimpijskim igrama, sportista mora da radi sa stručnim timom, kojeg čine trener u sportu kojim se bavi, profesor fizičke kulture, psihoterapeut, ljekar specijalista sportske medicine, nutricionista i fizioterapeut.

"Uloga psihoterapeuta je veoma važna u stručnom timu. Najnovija otkrića fizičara da suštinu atoma ne čini materija, nego energija, dokazuje istinitost riječi Nikole Tesle koji je isticao da je energija starija od materije i da samim tim energija stvara materiju. Centar za psihološke pripreme sportista zastupa naučni stav koji ističe da je energija starija od materije i da ne treba reći u zdravom tijelu je zdrav duh, već da u zdravom duhu je zdravo tijelo", rekao je Piletić, koji je i direktor Centra za psihološku pripremu sportista (CPP).

On je istakao da u državama čiji sportisti osvajaju u kontinuitetu medalje na najznačajnijim međunarodnim takmičenjima, poseban dio njihovih priprema predstavlja rad na koncentraciji, i stvaranju unutrašnje energije (či), koja je najvažnija snaga svakog sportiste.

"Dio metoda rada u toj oblasti zbog njihovog značaja, i danas se čuva u tajnosti", rekao je Piletić.

On je, odgovarajući na pitanje koliko se i da li se uopšte primjenjuje psihoterapija u crnogorskom sportu, kazao da nijedna nacionalna selekcija u svom stručnom timu nema psihoterapeuta.

"Oni koji organizuju sport u Crnoj Gori, i dalje su bez znanja o značaju psiholoških priprema za stvaranje vrhunskih sportskih rezultata. Nijedna nacionalna selekcija u svom stručnom timu nema psihoterapeuta. Ta činjenica dovoljno govori o ozbiljnosti organizovanja sporta u Crnoj Gori", istakao je Piletić.

On je kazao da su psihoterapeuti i psiholozi Centra za psihološke pripreme sportista uključeni u rad stručnog tima koji priprema profesionalnog prvaka u boksu Predraga Radoševića.

"Uključeni smo u rad stručnih timova koji rade sa najboljim mladim sportistom Crne Gore Arsom Milićem, u rad kik–boksera Bobana Krušića, košarkaša Marka Anđelića, radimo sa mladim teniserima, rukometašicom Ivanom Novaković, fudbalerom Nikolom Radulovićem, džudistkinjom Mirjanom Milić, džudistima Stefanom Vidakovićem, Milošem Miličkovićem, teniserima Mladenom Novovićem, Jovanom i Vukašinom Mačićem, i drugim mladim sportistima o čijim će se rezultatima tek govoriti", kazao je Piletić.

Prema njegovim riječima, Centar za psihološke pripreme sportista organizuje seminare i na sve druge načine upoznaje građane Crne Gore o značaju tog segmenta rada u sportu, bilo da se radi o vrhunskim sportistima ili o onima koji se sportom bave rekreativno.

"Pored nas koji smo prvi pokrenuli rad u toj oblasti sporta u Crnoj Gori potrebno je da oni koji organizuju sport u Crnoj Gori predvide u sistematizaciji rada u Upravi za sport radno mjesto koordinatora koji će organizovati rad psihoterapeuta i psihologa u nacionalnim selekcijama, kao i u najtrofejnijim crnogorskim klubovima", rekao je Piletić.

On je naglasio da je to važna oblast rada koja podrazumijeva ne samo rad sa vrhunskim sportistima već i rad na obrazovanju, uključivanju djece u osnovnim školama u rad sportskih klubova.

"Crna Gora kao turistička destinacija nema boljih ambasadora od sportista koji su sposobni da ostvaruju medalje na najznačajnim međunarodnim takmičenjima. Duhovno i fizičko zdravlje je sastavni dio obrazovnog procesa u Crnoj Gori, pa tako treba razumjeti i aktivnosti u ovoj oblasti rada u sportu", kazao je Piletić.

On je istakao da Centar za psihološke pripreme sportista zajedno sa Sekretarijatom za sport grada Podgorice, u septembru planira organizovanje seminara na temu značaj stručnog tima za stvaranje vrhunskih sportskih rezultata.

"Pozvaćemo stručna lica, koji čine stručni tim. Naš gost biće najbolji trener u ženskom rukometu Dragan Adžić. U prisustvu sportista, trenera, profesora fizičkog vaspitanja, psihologa, psihoterapeuta, ljekara, građana, svih zainteresovanih, otvorićemo ovu temu da svojim učešćem svi damo doprinos daljem razvoju sporta u Crnoj Gori", zaključio je Piletić.

Bonus video: