Lindzi Von juri istoriju

U austrijskom Zeldenu danas počinje 53. Svjetski kup u alpskom skijanju. Tokom narednih pet mjeseci biće vožene 44 trke u muškoj i 41 u ženskoj konkurenciji
0 komentar(a)
lindzi von, Foto: Reuters
lindzi von, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2018. 06:00h

Ako vremenske prilike dozvole, nova sezona u Svjetskom kupu startovaće ovog vikenda, veleslalomom za skijašice (subota) i skijaše (nedjelja) u austrijskom Zeldenu, po tradiciji koja traje od sezone 2000/2001. Rekorder na ovoj stazi je Tedi Ligeti sa četiri trijumfa (2011, 2012, 2013, 2015).

Vremenska prognoza za sada nije posebno dobra, centralni zavod za meteorologiju i geodinamiku u Inzbruku saopštio je da će vrijeme na glečeru Retenbah biti "prilično nepovoljno". Danas se očekuju jake sniježne padavine, dok će u nedjelju duvati južni alpski vjetar brzine do 90 km/h. Vrijeme nije poslužilo u Zeldenu ni prošle godine, kada je otkazana muška trka...

Veliki kristalni globus u muškoj konkurenciji brani Austrijanac Marsel Hiršer, kod dama Mihaela Šifrin iz Sjedinjenih Američkih država.

Hiršer brani i trofeje u slalomu i veleslalomu, a male kristalne globuse prošle sezone osvojili su i Beat Fojc (spust), Kjetil Jansrud (superveleslalom) i Peter Fil (kombinacija). Mikaela Šifrin je prošle godine bila najbolja i u slalomu, a male kristalne globuse brane i Njemica Viktorija Rebensburg (veleslalom), Italijanka Sofija Gođa (spust), Tina Vajrater (superveleslalom) i Vendi Holdener (kombinacija).

Sve oči su, međutim, uprte u, već, legendu ovog sporta, Lindzi Von, najbolje skijašice svih vremena, kojoj će ovo biti 19. i posljednja sezona u karijeri. Sa 82 trijumfa u Svjetskom kupu, američkoj skijašici nedostaje još pet pobjeda kako bi nadmašila apsolutni rekord Ingemara Stenmarka po broju pobjeda u Svjetskom kupu, koji drži od 1989. godine...

"Sa rekordom ili bez, na kraju ove sezone ću završiti karijeru", kazala je Lindzi Von.

"Još uvijek želim da oborim taj rekord, ima još rezultata koje želim da postignem. Međutim, za mene, za moju karijeru, važno da budem svjesna da i ako ne oborim rekord, da je moja karijera i dalje nevjerovatna. I dalje sanjam, nadam se da mogu do rekorda, ali sam srećna zbog svega što sam do sada ostvarila", dodala je 33-godišnja Amerikanka, koja je prošle sezone upisala pet pobjeda, koliko bi joj i ove bilo dovoljno za rekord.

Aktuelni, sedmostruku uzastopni pobjednik Svjetskog Kupa, Marsel Hiršer je samo jednom pobijedio na startu sezone u Zeldenu, 2014. godine, ali je, i pored toga što je početkom mjeseca postao otac, aktuelni olimpijski šampion u kombinaciji i veleslalomu, te svjetski šampion u veleslalomu i slalomu, odlučio da nastavi karijeri i opet veliki favorit za ukupnan trijumf.

Beat Fojc i Aksel Lund Svindal će nastaviti borbu u spustu, olimpijski šampion u superdžiju Matijas Majer i Kjetil Jansrud će uvijek opasni u brzim disciplinama. U tehničkim disciplinama, najveći protivnik Hiršera je Henrik Kristoferson, a što više pobjeda će pokušati da upišu Aleksis Panturo i Andre Mirer.

Mikaela Šifrin sa svega 23 godine ima već 43 pobjede u Svjetskom kupu, i peta je na vječitoj listi dama. Pokušaće da treći put uzastopno dođe do velikog kristalnog globusa, što je do sada pošlo za rukom jedino Anemariji Mozer-Prel, Petri Kronberger i Lindzi Von. Mogla bi, takođe, da postane druga skijašica, nakon Freni Šnajder, koja je šest putu pobijedila u poretku slalomašica.

Zbog povrede će do januara pauzirati Sofija Gođa, ali je od starta spremna Slovenka Ilka Štuhec, šampionka u spustu iz 2018. godine. Tina Vajrajter juri treću titulu u superveleslalomu, u konkurenciji Lare Gut i Ane Vejt. Viktorija Rebensburg i Tesa Vorli će biti konkurenciji Šifrinovoj u veleslalomu, dok će olimpijska šampionka Frida Hansdoter i Vendi Holdener voditi glavu riječ u slalomu...

Inače, osim Svjetskog kupa, koji završava u martu u Soldeu (Andora), skijaše i skijašice, u februaru, u švedskom Oreu očekuje Svjetsko prvenstvo.

4 velika globusa je osvojila Lindzi Von u karijeri. Ima i 16 malih globusa, a pored 82 pobjede u Svjetskom kupu je na podijumu bila 137 puta. Na zimskim olimpijskim igrama je osvojila jedno zlato i dvije bronze, a na svjetskim prvenstvima dva zlata i bronze, te tri srebra

Bonus video: