Holandija šokirala svjetskog prvaka

Holandija je pred pobjedom u grupi 1 A LIge nacija, "lalama" dovoljan bod protiv otpisane Njemačke, koaj se seli u B Ligu nacija. Krizi holandskog fudbala je kraj!
109 pregleda 8 komentar(a)
Memfis Depaj, Foto: Reuters
Memfis Depaj, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2018. 21:57h

Holandija je pred pobjedom u grupi sa dva posljednja svjetska prvaka! "Lale" su nadigrale Francusku (2:0), pa će im u posljednjem kolu u grupi biti potreban remi sa otpisanom Njemačkom za pobjedu u grupi 1 A Lige nacija.

Francuska je prvi međusobni meč dobila sa 2:1, sada je izgubila sa 2:0 i završila je takmičenje u grupi. "Trikolorima" samo ostaje da se uzda u Njemačku, koja će narednu Ligu nacija igrati u B Ligi nacija.

"Lale" su povele u 44. minutu golom Vajnalduma, kojem se odbila lopota nakon sjajne odbrane Ljorisa Depaju.

E tada je Francuska morala da napadne i radila je to jako loše, pošto je do svjetske krune došla sjajnom igrom iz kontre. Holanđani su bili opasniji i u nadoknadi je Depaj Panenkom pogodio sa bijele tačke.

Holandija je bila u dubokoj reprezentativnoj krizi i propustila je dva posljednja velika takmičenja, ali je Ronald Kuman na putu da pobijedi u grupi dva posljednja svjetska prvaka! Holandija je duel sa Njemačkom na svom terenu dobila sa 3:0.

U B Ligi nacija Danska je, iako sa utakmicom manje, pobijedila u grupi 4. Danci su slavili u Velsu sa 2:1. U prvom poluvremenu je Jorgensen pogodio nakon savršene kontre u 42.minutu, da bi Brajtvajt u 88. minutu osigurao pobjedu. Bejl je u 90. samo ublažio poraz. Vels će i narednu Ligu nacija igrati u B kvalitativnoj skupini, a ispada Sjevena Irska.

Ukrajina je obezbijedila plasman u A Ligu nacija i prije duela u Slovačkoj, pa je domaća ekipa ostvarila laku pobjedu protiv kombinovane ekipe koju je izveo Andrej Ševčenko (4:1). Slovačka će o opstanku u B Ligi odlučivati u psoljednjoj utakmici u Češkoj.

Bugarska i Norveška su sa identičnih 1:1 remizirali danas. Bugari na Kipru a Norveška u Sloveniji, a izjednačujuće golove postigli su u završnicama. U toj grupi 3, Norveška vodi za gol boljom gol razlikom i posljednje kolo će odlučiti putnika u B rang. Bugari dočekuju Sloveniju a Norvežani gostuju Kipru. Bugarima je dakle potrebna pobjeda sa golom više od Norvežana.

U posljednjoj kvalitativnoj grupi D Ligi nacija Makedoniji će u posljednejm kolu trebati makar remi kući sa Gibraltarom za prelazak u C Ligu nacija, nakon pobjede u Lihtenštajnu sa 2:0. Jermenija se revanširala Gibraltaru za poraz kod kuće. Jermenija je slavila sa 6:2, ali se u posljedcnejm kolu mora nadati podvigu Gibraltara u Makedoniji.

Bonus video: