„Superklasiko” - fudbal pod policijskim štitovima

Fudbalski svijet sprema se za totalno ludilo - Boka juniors i River Plata, dva najveća argentinska rivala i zakleta neprijatelja, boriće se 10. i 24. novembra za trofej Kopa Libertadores. Dogodiće se nešto što se nije desilo nikada ranije
176 pregleda 0 komentar(a)
Boka, Foto: Reuters
Boka, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2018. 10:50h

Prije stotinu godina to je bio sukob radničke klase i aristokratije. Danas, riječ je, prosto, o mržnji.

Čuvena rečenica argentinskog novinara Martina Manzura možda i najbolje opisuje rivalstvo dva argentinska kluba, dva najveća rivala u istoriji južnoameričkog, pa i svjetskog fudbala.

Boka juniors i River Plata prirediće 10. i 24. novembra možda i najveći fudbalski spektakl svih vremena, jer će se prvi put direktno boriti za trofej Kopa Libertadores.

Neutralni ljubitelji fudbala, koji su imali sreću da uživo gledaju duel dva kluba iz Buenos Ajresa, ističu da je dolazak na Bombonjeru ili Monumental na “superklasiko”, bukvalno - jedinstven događaj u životu.

To su utakmice koje se igraju pod policijskom opsadom, česte su scene da igrači gostujućeg tima izvode aut ili korner dok im iznad glave stoje policijski štitovi...

- Kada kažemo da se na Bombonjeri zemlja trese, to nije utisak, to je realnost. Prvi put kada sam igrao tamo mislio sam da mi se noge tresu. Nisu to bile moje noge, to je bio teren - kazao je bivši napadač Rivera Ernan Krespo.

“Svi derbiji na svijetu su igranje djece u školskom dvorištu u odnosu na argentinski superklasiko”, pisao je “Gardijan”.

I površni pratioci fudbala znaju da je Boka - klub radničke klase, a River - buržoazije.

River je, zanimljivo, osnovan na dokovima Buenos Ajresa - predgrađu La Boka, i to četiri godine prije Boke juniors.

Sredinom 20-ih godina prošlog vijeka preselio se u sjeverni dio argentinske prijestonice - Nunjes, a kada je 1931. godine, uvođenjem profesionalizma, platio veliki novac za dovođenje Karlosa Peucele i Bernabea Fereire, River je dobio nadimak “milioneri” i stvorena je klasna podjela, koja traje i danas...

Godinama se stvarala tolika netrpeljivost da je bukvalno prerasla u čistu mržnju među podijeljenim navijačima.

Navijači Boke za River imaju nadimak “gallinas” (kokoške), koji su im dodijelili, nakon što su u finalu Kopa Libertadores protiv Penjarola 1966. ispustili dva gola prednosti.

Navijači Rivera su okrutniji - igrači i navijači Boke za njih su “chanchitos” (male svinje) and “bosteros” (skupljači g.....).

Kroz istoriju ni fudbaleri koji su nosili dresove najvećih argentinskih klubova nisu učinili ništa da bi ublažili netrpeljivost.

Naprotiv, samo su je pojačavali.

Tako je Karlos Teves, legenda i sadašnji igrač Boke, slavio gol pred klupom Rivera imitirajući kokošku, dok je Matijas Almeida, bivši član Rivera, ljubio grb na dresu neposredno ispred pomahnitalih navijača Boke.

U “normalnim” derbijima, ništa to nije neobično i zabranjeno, ali je superklasiko nešto drugo - i Teves i Almeida su zbog toga dobili crvene kartone, jer su raspirivali mržnju i nasilje.

- Strast je izvukla najbolje iz mene - prokomentarisao je Teves, pokazavši ne da se ne kaje, već da je ponosan što je ponizio najveće rivale.

U žestokoj netrpeljivosti bilo je i simpatičnih navijačkih dosjetki, pa su tako navijači Boke 2000. godine podijelili flajere sa listom koncerata koji su održani na Riverovom Monumentalu, uz poruku:

“Dok neko sluša muziku, neko osvaja trofeje”.

Odgovor na provokaciju bio je ogroman balon u obliku svinje, u plavo-žutom dresu, koji je letio iznad glava Bokinih “chanchitosa”, tokom jednog od “superklasika”.

Svijet čeka veliko finale...

Bonus video: