Borjan za "Vijesti": Salah je gospodin - takav majstor, a takav pozitivac

Golman Crvene zvezde Milan Borjan za “Vijesti” pred večerašnji meč Lige šampiona protiv Liverpula u Beogradu (18.55 sati)
77 pregleda 3 komentar(a)
salah borjan, Foto: Reuters
salah borjan, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2018. 13:23h

Tri puta su se u istoriji sastali Crvena zvezde i Liverpul, bilans je 2:1 u koristi beogradskog kluba.

Sve prednosti prvaka Evrope iz 1991. godine, međutim, počinju i završavaju se sa odnosom međusobnih snaga u prošlosti. “Redsi”, sada neuporedivo bogatiji i igrački moćniji tim, veliki su favoriti protiv “crveno-bijeih”, večeras u 18.55 sati na stadionu “Rajko Mitić” u Beogradu, u meču 4. kola Lige šampiona.

Pokazali su to izabranici Jirgena Klopa prije dvije sedmice u Liverpulu, kada su bez mnogo problema slavili sa 4:0, a prvak Srbije večeras će uz veliku podršku navijača pokušati da pruži jači otpor aktuelnom finalisti Lige šampiona.

"Iskreno, strašno je teško napraviti paralelu između Liverpula i Crvene zvezde. Njihovih budžet trenutno je nezamisliv za Crvenu zvezdu, a mislim da će tako biti još dugo vremena. Slično je i sa Pari Sen Žermenom. Takođe, naša liga apsolutno ne može da se poredi sa prejakim domaćim šampionatima u kojima igraju naši protivnici. Najiskrenije, Liverpul i PSŽ su neka druga dimenzija u odnosu na nas, ali trudićemo se da damo naš maksimum", kaže za “Vijesti” golman beogradskog kluba Milan Borjan.

Upravo je Borjan najzaslužniji što se Zvezdina mreža na “Enfild roudu” nije tresla više od četiri puta. Slično je bilo i prije toga u Parizu, kada su zvijezde Pari Sen Žermena, Nejmar, Mbape i Kavani, imali priliku da daju i više golova od šest, koliko su puta na kraju našli put do Borjanove mreže.

Da Zvezda, ipak, nije zalutala u eliti, pokazala je u meču 1. kola protiv Napolija, pred svojim navijačima, kada je italijanskog vicešampiona zadržala na nuli - 0:0.

Isti taj Napoli pobijedio je potom Liverpul kod kuće (1:0), dok je u Parizu, na gostovanju PSŽ-u, u sudijskoj nadoknadi ostao bez trijumfa (2:2).

Zvezda, dakle, može da iskroji sudbinu velikana u grupi C, iako totalni autsajder.

"Naš adut je naša složnost, na terenu i van njega. Imamo i publiku, koja nam je 12. igrač na svakoj utakmici, čak i kada igramo na strani. Postoje i pojedinci u našem timu koji se izvajaju kvalitetom i koju mogu da naprave razliku", dodaje Borjan.

Liverpul, međutim, ima napadački trio, koji je među najboljima na svijetu: Salah - Firmino - Mane, kako ih zaustaviti?

"Oni su impresivni, ali mogu da se zaustave, ipak su u pitanju obični ljudi, od krvi i mesa, isto kao i imi. Iako su trenutno apsolutno dominantni u odnosu na nas, dešavalo se da budu zaustavljeni", ističe Borjan.

Na pitanje ko ga je najviše impresionirao od igrača Liverpula, nekadašnji golman turskog Sivaspora i bugarskog Ludogoreca odgovara:

"Mohamed Salah je najopasniji i najvažniji igrač Liverpula. Impresioniralo me je koliki je gospodin na terenu, ali i i veliki pozitivac".

Svaki klub ima slabosti, ali Liverpulove je teško pronaći, navodi Borjan:

"Toliko su kompatibilni i uigrani da je njihove slabije strane vrlo teško uočiti, sve i da postoje. Zvezda je plasmanom u Ligu šampiona ostvarila najveći cilj, a sada želi da to postane kontinuitet".

"Ovo je najveći klub u Srbiji, sa istorijom i tradicijom, nekadašnji prvak Evrope. Znam koliku važnost ima ovo takmičenje za klub, cijelu zemlju, kao i armiju naših navijača. Strašno je bitno da pokušamo da nastavimo tradiciju započetu 1991, ali i mnogo ranije. Generacije i generacije prije nas bezuspješno su pokušavale da se plasiraju u Ligu šampiona, a naš šef Vladan Milojević je zajedno sa nama uspio da napravi jednu sjajnu igračku kompatibilnost a i psihološku stabilnost, koja se ogleda u sjajnoj atmosferi u svlačionici. Želimo naš klub da uspjesima i rezultatima vratimo tamo gdje pripada, a to je da bude redovan učesnik Lige šampiona", zaključio je Borjan.

Bonus video: