Đulen Lopetegi - za četiri mjeseca "uništio" sebe, Španiju i Real

Gazda Reala Florenitno Peres je uručio otkaz Lopetegiju - isti onaj čovjek koji ga je volšebno preoteo reprezentaciji Španije samo dva dana prije početka Svjetskog prvenstva. Šta je već bivši trener prvaka Evrope kazao u Podgorici prije šest godina?
110 pregleda 1 komentar(a)
Žulen Lopetegi, Foto: Twitter
Žulen Lopetegi, Foto: Twitter
Ažurirano: 30.10.2018. 10:56h

Nekadašnji golman Reala i Barselone Đulen Lopetegi dugo je bio selektor mlađih kategorija reprezentacije Španije, u kojima je sada daleke 2003. i počeo trenersku karijeru.

Prije nešto više od šest godina, put ga je nanio u Podgoricu, na prijateljske duele omladinskih reprezentacija Crne Gore i “crvene furije”. Španija je tada bila evropski i svjetski prvak, a Lopetegi je doveo talentovanu U19 generaciju čiji je predvodnik bio Pako Alkaser - napadač Valensije, pa Barselone, koji sada trese mreže u Borusiji iz Dortmunda.

- Nisam iznenađen što se Crna Gora našla u elitnoj rundi, znao sam da je to dobar tim - kazao je nakon remija 2:2.

Bio je to lijep meč na Starom aerodromu i odlična igra i otpor tadašnje vrlo talentovane U19 reprezentacije Crne Gore, s Lukom Đorđevićem, Markom Jankovićem, Danijelom Petkovićem, Markom Bakićem, Aleksandrom Boljevićem... Jedinom našom mlađom selekcijom koja se našla nadomak Evropskog prvenstva, a koju je sa klupe predvodio Aleksandar Miljenović.

Dan kasnije, u intervjuu za Televiziju “Vijesti”, Lopetegi se dotakao tada epske borbe Reala i Barselone za titulu, duela trenerskih giganata, Pepa Gvardiole i Žozea Murinja.

- Nije lako biti trener Reala ili Barselone. Kada dođete do tog nivoa, onda ste dostigli vrhunac u ovom poslu - kazao je tada 46-godišnji Lopetegi.

Njegov dalji trenerski put bio je “prirodan” - sa omladinske je prešao na mlađu selekciju Španije, prije nego što se 2014. konačno oprobao u klupskom fudbalu, i to kao prvi trener (ne računa se kratka epizoda na klupi Rajo Valjekana). Preuzeo je portugalskog velikana, Porto, klub koji je jednako kao za razvoj mladih talenata pogodan za “odgoj” talentovanih trenera.

Lopetegi je to iskoristio, pa iako nije imao prevelikih uspjeha na domaćoj sceni, odveo je “zmajeve” do četvrtfinala Lige šampiona.

Napustio je Porto 2016. godine, povezivan je sa Vulverhemptonom, a onda je iznenada - ustoličen za selektora fudbalske reprezentacije Španije.

Bio je to hrabar, ali u neku ruku i logičan potez čelnika Fudbalskog saveza, koji su željeli da smjenu generacija nakon brodoloma na Mundijalu 2014. i Euru 2016. sprovede trener koji je većinu igrača koje treba da instalira u tim već vodio u mlađim kategorijama “crvene furije”.

Nova Španija, Lopetegijeva, prošetala se kroz grupu kvalifikacija za SP u Rusiji, pamti se kako je u Madridu potukla jedinog pravog rivala u grupi, Italiju sa 3:0, uz “ples” Iska, Asensija, Morate - igrača koje je novi selektor uveo u reprezentaciju. Kao pravi miks iskustva i mladosti, uz podršku legendi - Inijeste, Ramosa, Busketsa, Davida Silve..., Španija se primicala Rusiji kao jedan od favorita za osvajanje Mundijala. Nekoliko mjeseci prije Svjetskog prvenstva, marta ove godine, Lopetegijeva

Španija dostigla je vrhunac - deklasirala je Argentinu rezultatom 6:1 u prijateljskom meču.

Na stadionu “Vanda Metropolitano” istovremeno su se predstavili talentovani selektor i čudesna generacija španskih fudbalera, koja se ponovo spremala da pokori svijet. Lopetegi je i uoči priprema za Mundijal nagrađen novim ugovorom Fudbalske federacije Španije.

Bio je to logičan, fudbalski, tako prirodan trenerski put koji je prekinut 12. juna ove godine, u predvečerje početka Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Španci su taj performans nazvali “državnim udarom”, a izveo ga je predsjednik Reala Florentino Peres, koji je svojoj Španiji bukvalno preoteo selektora nekoliko dana nakon što se suočio sa iznenadnim odlaskom trostrukog uzastopnog osvajača Lige šampiona, Zinedina Zidana.

Lopetegi nije odolio izdašnoj finansijskoj ponudi, kao ni izazovu da vodi najveći klub na svijetu - prešao je preko dogovora sa čelnicima saveza i stisnuo Peresovu ruku, samo dva dana prije početka Mundijala.

Real je pokazao da je veći od reprezentacije i FS Španije, a baskijski trener nije stigao ni da objasni ovaj “puč” - smijenjen je čim je svanuo naredni dan, koji je ujedno bio i posljednji u odbrojavanju pred početak Svjetskog prvenstva.

Mogao je da se 100 odsto posveti obavezama u Real Madridu - supergigantu koji je osvojio sve što je mogao da osvoji, a koji je ostao bez najveće zvijezde, Kristijana Ronalda. Isti taj Florentino Peres juče je Lopetegiju ponovo stisnuo ruku, uručio mu otkaz i zahvalio se na saradnji - samo četiri i po mjeseca pošto ga je volšebno doveo, odbaciće ga kao i desetinu njegovih prethodnika.

- Nije lako voditi Real i Barselonu, ali to je vrhunac u ovom poslu.

Lopetegi nije poštovao svoje riječi i principe - prelako i prebrzo preuzeo je Real Madrid, u momentu kada još nije dostigao trenerski vrhunac.

Pokušao je do njega da dođe prečicom - a izgubio je i on, i španska reprezentacija.

Bonus video: