Velikan se vadi u „Morači”

Nije samo Budućnost u problemima - njen sjutrašnji rival, kultni Panatinaikos iz Atine, ima turbulentan početak sezone. Postavljalo se čak i pitanje koliko je pozicija trenera Ćavija Paskvala sigurna
87 pregleda 0 komentar(a)
Panatinaikos, Foto: Euroleague.net
Panatinaikos, Foto: Euroleague.net
Ažurirano: 01.11.2018. 15:33h

U petak u “Moraču” dolazi kultni košarkaški klub, gigant iz Atine - u kakvom god sastavu i ko god da je na klupi, Panatinaikos ima takvu reputaciju da je po automatizmu kandidat za fajnl-for, titulu...

Vrijeme dominacije, koje je diktirao Željko Obradović, sada je ipak daleko, ali ciljevi su uvijek isti... Početak, međutim, ne obećava, jer je PAO nakon četiri kola Evrolige ostvario polovičan skor, a nakon poraza kod kuće od Žalgirisa u produžetku, postavljalo se čak i pitanje koliko je pozicija trenera Ćavija Paskvala sigurna.

Paskval je jedan od tri aktivna trenera sa najmanje 200 pobjeda u elitnom takmičenju, ozbiljnu karijeru je počeo 2005. kao asistent Dušku Ivanoviću, a zatim ga 2008. naslijedio u Barseloni, ima dovoljno kredita i autoriteta kod temperamentnog vlasnika Dimitrisa Janakopulosa da njegova smjena realno nijednog trenutka nije ni razmatrana.

Grčki mediji, ipak, ukazuju da “zeleni” u dosadašnjem dijelu sezone imaju mnogo problema u igri i pristupu, te da nisu ubijedili nikog da bi prvi put u post-Obradovićevoj eri mogli da dođu u priliku da se bore za trofej.

Paskval je tokom meča sa Žalgirisom na neki način i priznao da postoji problem, tako što je tokom jednog tajm-auta umjesto savjeta, kritika i planova samo - ćutao. Kao najveći problem ističu se - šut i odbrana.

PAO je na prve četiri evroligaške utakmice ubacio samo 23 trojke iz 81 pokušaja, a procent od 28,4 odsto je najslabiji u Evroligi (Budućnost ima 35,9 odsto). U odnosu na prošlu sezonu nema Singltona, Riversa i Denmona, a njihov izostanak u šutu nije nadoknađen.

Ali, najveći problem je, ističu košarkaški analitičari, odsustvo Meta Lodžeskog, koji je u Paskvalovoj koncepciji najvažniji igrač, uz neprikosnovenog lidera Nika Kalatesa. Lodžeski je propustio dva meča zbog povrede, ali se vraća za duel protiv Budućnosti.

Pod problemima u odbrani smatra se nedostatak agresivnosti i angažovanja dvojice visokih igrača Džejmsa Gista i Stefona Lazmea, koji su daleko ispod očekivanog nivoa, i koji, kako navode pojedini mediji, u reketu ostavljaju prostor za “žurku” protivničkim centrima.

Potencijalni problem je i oslanjanje na Kalatesa, najboljeg asistenta u Evroligi, koji je praktično nezamjenljiv u startnoj petorci (igra više od 30 minuta u prosjeku).

PAO, dakle, nije tim bez mana, ima svoje Ahilove pete, ali toliko kvaliteta i iskustva da probleme riješi brzo i krene naprijed. Ako bi, međutim, poklekao u “Morači” i došao do skora 2-3 možda bi priča o promjenama postala aktuelna.

Bonus video: