Era atomskog tenisa - ko je najbolji?

Ko je najbolji teniser ikada: argumenti za i protiv, Rodžera Federera, Rafe Nadala i Novaka Đokovića
186 pregleda 9 komentar(a)
đoković nadal federer, Foto: Globallookpres.com
đoković nadal federer, Foto: Globallookpres.com
Ažurirano: 24.11.2018. 11:05h

Svijet savremenog sporta obilježava nevjerovatno rivalstvo tri teniska velikana, koji su nivo igre u “bijelom sportu” doveli do nivoa koji su bivši asovi nazvali “atomskim”.

Koliki su Švajcarac Rodžer Federer, Španac Rafael Nadal i Srbin Novak Đoković dostigli nivo igre, najbolji je pokazatelj nemogućnost da se iz deset posljednjih generacija bilo ko uključi u veliko rivalstvo. Zato su stalne polemike ko je od “Tri musketara” atomskog tenisa najveći, a samim tim i najbolji igrač u istoriji.

Cifra od 99 ATP trofeja, rekordnih 310 sedmica na vrhu ATP liste, ali i 20 titula na grend slem turnirima su argumenti pobornika Federera. Na strani Maestra iz Bazela su i broj sezona u kojima je igrao u finalima sva četiri grend slema (2006, 2007. i 2009), a Đoković ima jednu takvu sezonu (2015).

Švajcarac ima serije od 10 i osam uzastopnih finala na četiri najveća turnira, Đokovićeva je najduža šest. I dok Federer ima rekordnu seriju od 23 polufinala na njima, u Đokovića ona iznosi 14.

Ipak, Švajcarac u međusobnim duelima gubi - od Nadala 23:15, od Srbina 25:22, iako je vodio sa 13:6. Đoković vodi protiv Nadala (27:25), iako je gubio sa čak 16:7.

Đoković je, takođe, jedini u open eri od 1969. godine uz Roda Lejvera uspio da istovremeno bude vlasnik sva četiri grend slem pehara. U 2015. je Đoković demonstrirao najveću dominaciju ikada, sa 10 titula od 14 najvećih turnira. U istoriji tenisa bilo je svega šest sezona u kojima je jedan igrač imao preko 20 pobjeda nad igračima iz Top 10 sa ATP liste - pet puta je to uspio da uradi Đoković, a jednom Nadal.

Đoković ima najveći procenat pobjeda na betonu u istoriji, čak 84,2 odsto a cifre nesporno govore da je najuniverzalniji igrač - jedino je on uz “kralja šljake” Nadala osvajao sve masterse na šljaci makar dva puta a ove sezone je jedini u istoriji kompletirao Golden masters - titule sa svih devet turnira iz serije 1.000. Federeru i Nadalu fale pehari sa po dva mastersa.

Nadal je, sa druge strane, apsolutni kralj na šljaci. On je na najsporijoj podlozi zahvaljujući poslovičnoj defanzivi, borbenosti i snazi u udarcima jedini igrač sa 10 i više titula na jednom gren slemu - 11 od 17 uzeo je na Rolan Garosu. Rafa je i rekorder po broju masters titula (33), ima jednu više od Đokovića, dok ih Fedferer ima 27.

Đoković ima “svega” 14 grend slem trofeja, ali za razliku od rivala čije rivalstvo datira od 2005, u borbu se uključio 2008. U posljednjih 11 godina on je najtrofejniji teniser i jedini je u istoriji bio istovremeni vlasnik svih pet najvećih turnira, jer je osvojio i finale Mastersa u seriji sa četiri grend slema.

On ima najmanje trofeja 72, ali 52 (71 odsto) od toga su sa najvećih turnira dok su Federeru od 99 samo 53 iz te kategorije. Federer je i rekorder po broju titula sa završnih turnira - šest, Đoković ima pet, a Nadal nijednu titulu sa turnira Top 8 najboljih u sezoni. Na konto Đokoviću ide podatak da je 10 od 14 gren slem trofeja osvojio pobjedama nad rivalom iz velike trojke, Nadal devet od 17, a Federer samo tri od 20.

Zbog svega, odgovor na pitanje ko će biti najveći u istoriji odlučiće kraj karijera...

Jedino što se čini nedostižnim je 237 uzastopnih sedmica na vrhu ATP liste Federera. Đokovićeva najduža serija je 122 sedmice.

Bonus video: