Buka u komšiluku: Siti protiv Junajteda

U sezoni 1998/99. kada je klub sa “Old traforda” osvojio triplu krunu (prvenstvo, Fa kup i Ligu šampiona), Siti je nastupao u Trećoj ligi Engleske, a od 2012. primat je preuzela plava strana Mančestera
97 pregleda 0 komentar(a)
siti junajted, Foto: Reuters
siti junajted, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2018. 10:43h

Mančester siti protiv Mančester junajteda, Pep Gvardiola 22. put u karijeri protiv Žozea Murinja - treba li bolje najave derbija na “Etihadu”, večeras u 17.30 časova?

Rivalstvo između “građana” i “đavola” nije kroz istoriju bilo izraženo kao prethodnih sezona. Sve veća finansijska moć donijela je Sitiju popularnost i trofeje i dovela ga u situaciju da danas bude veliki favorit protiv Junajteda, koji parira komšijama samo planetarnom popularnošću.

Razlika je evidentna i na tabeli, jer mančesterske rivale u ovom trenutku dijeli devet bodova - Gvardiolin tim je na vrhu, a Murinjov osmoplasirani...

U sezoni 1998/99. kada je klub sa “Old traforda” osvojio triplu krunu (prvenstvo, Fa kup i Ligu šampiona), Siti je nastupao u Trećoj ligi Engleske, a od 2012. primat je preuzela plava strana Mančestera.

Sve se promijenilo od gola kojim je Serhio Aguero protiv Kvins Park Rendžersa prije šest godina donio istorijsku titulu “građanima”. Od tada, Siti je osvojio tri titule prvaka u Premijer ligi, a Junajted samo jednu, i to u eri ser Aleksa Fergusona, koji je rivalima dao nadimak “bučne komšije”.

Od dolaska “Abu Dabi grupe” na čelo Sitija 2008. godine “građani” su potrošili oko 500 miliona funti više u odnosu na Junajted. Siti je rekord u trošenju novca zabilježio upravo u Gvardiolinoj eri, s njim na klupi je izdvojen 541 milion funti za tri sezone, dok su “đavoli” donekle parirali po potrošnji samo u prvoj sezoni vladavine Luja van Gala, kada su na pojačanja platili 175 miliona funti.

- Pokušaćemo da pobijedimo. Ne kažem da ćemo uspjeti u toj namjeri, jer je Siti moćan tim. Imali smo dva teška gostovanja protiv Čelsija i Juventusa iz kojih smo izvukli dobre rezultate uz demonstraciju pravog stava i karaktera - rekao je Murinjo.

Junajted je ove sezone više puta preokrenuo rezultat, što se dopada Portugalcu.

- Pozitivno je to što se ne predajemo, što uvijek nalazimo način da se vratimo. Nekada preokrenemo, nekada ne, ali posjedujemo timski duh. Moramo da sazremo i bolje počinjemo mečeve, kako ne bismo bili stalno u situaciji da stižemo.

Romelu Lukaku se oporavlja od povrede, možda i zaigra od prvog minuta na “Etihadu”, gdje Siti nije slavio u derbiju već četiri godine.

- Junajted nije ispao iz trke za titulu, to je nemoguće u novembru. Preokrenuo je rezultat protiv Njukasla, u pitanju je veliki klub i moraćemo da igramo dobro ako mislimo da osvojimo tri boda. Junajted nam je pokazao prošle godine da sa loptom u nogama posjeduje veliki talenat - istakao je Gvardiola i podsjetio na poraz u finišu sezone od gradskog rivala:

Nakon 2:0 za njegov tim, Junajted je preokrenuo na 3:2 za samo 15 minuta nastavka.

U premijerligaškim duelima Junajted je u 42 meča slavio 21 put, bilo je i osam remija, uz 13 trijumfa “građana”.

“Đavoli” pamte 1994, navijači Sitija šesticu sa Manćinijem

Najubjedljiviju pobjedu Mančester junajted je u gradskom derbiju upisao 1994. godine kada je na “Old trafordu” dao pet golova Sitiju - 5:0.

“Građani” su uzvratili istom mjerom 2011. kada su predvođeni Robertom Manćinijem deklasirali velikog rivala na njegovom stadionu - rezultat je bio 6:1.

Prošle sezone, “đavoli” su preokretom na “Etihadu” i pobjedom od 3:2 (nakon minusa od dva gola na poluvremenu) pokvarili već viđeno slavlje titule, koju je Siti osvojio nekoliko dana kasnije...

Siti je u prethodne dvije utakmice postigao čak 12 golova - bilo je 6:1 protiv Sautemptona u Premijer ligi i 6:0 u duelu sa Šahtjorom u Ligi šampiona.

Gvardiolin tim je ove sezone slavio u svih šest mečeva kod kuće u ligi, i to iz gol-razliku 24:3.

Pomenuti poraz od Junajteda u finišu prošle sezone je i jedini Sitijev kod kuće u posljednjih 37 utakmica.

Brojke “đavola” su daleko slabije - u 11 kola su primili 18 golova, a prošle godine im je za to trebalo 25 utakmica u Premijer ligi.

Bonus video: