Superklasiko iz ugla navijača Rivera: Ne razumijete vi to...

Strastveni navijač Rivera Giljermo Otero, član rok-benda iz Buenos Ajresa, momak koji će večeras biti na “Monumentalu”, piše za “Vijesti” pred utakmicu vijeka
145 pregleda 3 komentar(a)
River Plate, Foto: Reuters
River Plate, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.11.2018. 10:38h

Specijalno za Vijesti iz Buenos Ajresa

Za Argentince fudbal nije sport, fudbal je način života. Za navijače River Plate i Boke juniors - i više od toga.

To je neopisiva strast, to su neopisive emocije, koje su ovih dana dostigle vrhunac.

Kao strastveni navijač Rivera, molim se Bogu da nam pomogne da dođemo do pobjede u najvažnijoj utakmici u istoriji argentinskog fudbala. Bio bi to najsrećniji trenutak u mom životu.

Sve uspomene sa “Monumentala”, sve radosti i tuge, proživljavam čekajući meč...

Ne mogu, niti želim da zamislim da revanš može da se završi drugačije osim pobjedom Rivera, ali šta god da se dogodi - ljubav prema Riveru nikada neće prestati, naprotiv, biće samo jača i veća.

Evropljanima je, vjerovatno, teško da razumiju zašto je za nas ova utakmica toliko velika i važna. Mislim da je po emocijama, po stasti, na globalnom nivou, daleko značajnija nego kada igralu Real - Barselona, ili Inter - Milan. Moguće da slično rivalstvo imaju samo Galatasaraj i Fenerbahče, ali, ipak, River i Boka čine fudbal jedinstvenim.

Zašto - argentinski temperament, zaluđenost fudbalom, toliko godina rivalstva, toliko velikih duela, velikih igrača... Ima svega pomalo, potpuno “luda” kombinacija.

Tačno je, ali samo dijelom, da je rivalstvo Rivera i Boke toliko izraženo zbog klasnih podjela. Tačno je da se Boka identifikuje sa nižim staležom, jer joj je sjedište u La Boki, južnom, siromašnijem dijelu grada, a River sa višom klasom, nakon prelaska u ekskluzivniji dio - Nunjes. Vremenom, ali i zbog popularnosti oba kluba takva podjela se izgubila. Ostale su samo fudbalske i navijačke podjele.

Moguće da sam subjektivan, ali River je sinonim za prefinjeni argentinski fudbal, za elokvenciju u igri, dok Boka, istorijski, ima reputaciju tima koji igra čvrst, grub fudbal, na granici incidenta...

Što se tiče navijanja, ponekad se, nažalost, pređe granica zdravog rivalstva. Oba navijačka “kora” imaju tvrde struje, ali, ipak, Bokini navijači su agresivniji, skloniji incidentima. Mnogo puta su uništili grad slaveći pobjede ili iskaljujući bijes zbog poraza.

Imam mnogo prijatelja među navijačima Boke, naravno, nemoguće je i nepotrebno dijeliti ljude zbog navijačke pripadnosti.

Pale su, naravno, i opklade - ko izgubi plaća pivo, ili pranje automobila, ili roštilj.

Biće to, siguran sam, najslađe opklade koje sam dobio u životu...

Bonus video: