Edvin Džekson: Upalio sam vatru

Francuski reprezentativac, koji je bio prvi strijelac ACB lige u sezoni 2016/2017, pogodio je čak šest trojki iz osam pokušaja, uključujući pet vezanih u posljednjoj četvrtini
122 pregleda 3 komentar(a)
edvin džekson, Foto: Filip Roganović
edvin džekson, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.11.2018. 10:12h

Uistorijskim knjigama Evrolige, Budućnost je stajala samo po negativnom rekordu - porazu od 63 poena razlike (112:49) od Montepaskija 2003. godine.

Od četvrtka veče, klub iz Njegoševog parka je u analima najkvalitetnijeg evropskog takmičenja zbog mnogo boljeg razloga - pogođene 21 trojke na utakmici sa Baskonijom, čime je za dva precizna šuta iza linije 6,75 metara nadmašen učinak upravo Montepaskija iz 2012. i Barselone iz 2018. godine.

Kad se tako „sipalo”, ni prva pobjeda u Evroligi, nakon gotovo 16 godina, nije mogla da izmakne. Tim Aleksandra Džikića je nakon šest poraza u eliti i još tri u regionu (dva od Crvene zvezde, jedan od Cedevite) bio pod ogromnim pritiskom, ali je odigrao fenomenalno i ubjedljivo savladao Baskoniju (99:84).

"Igrali smo odlično svako prvo poluvrijeme, osim u Madridu. Napredovali smo i na treninzima i na utakmicama, ali nismo bili konstatni. Dobro je što smo konačno stigli do prve pobjede, svi smo bili srećni zbog učinka saigrača, a više igrača je imalo odličan šut. Kreirali smo šanse za otvoren šut i pogađali", istakao je Edvin Džekson.

Francuski reprezentativac, koji je bio prvi strijelac ACB lige u sezoni 2016/2017, pogodio je čak šest trojki iz osam pokušaja, uključujući pet vezanih u posljednjoj četvrtini.

"Sjajan je osjećaj što sam vratio nešto što sam radio prije dvije godine u Španiji. Bio sam razočaran igrama od početka sezone, ali se nadam da sam sada krenuo i upalio vatru koja će me nositi".

Sin bivšeg američkog košarkaša Skitera Džeksona, koji je od 1987. do 1989. 41 put oblačio dres „trikolora”, priznaje da se bilo teško nositi sa serijom poraza u Evroligi, ali da bi meč sa timom iz Vitorije mogao da bude prekretnica.

"Uvijek smo bili blizu i ubija vas mentalno kad je tako, a ne pobjeđujete. Sada smo pokazali da možemo da pobjeđujemo u Evroligi. Pogodili smo 21 trojku i to moramo da ponovimo. Ne da ubacimo toliko šuteva sa distance, već da igramo dobro svih 40 minuta već u narednom duelu sa Himkijem. Svi smo srećni zbog ovog trijumfa, ali situacija još nije dobra, još smo na začelju".

Džekson je i prije meča sa Baskonijom pokazao da je jedan od najboljih šutera koje je Budućnost ikada imala, jer je pogodio 14 od 27 šuteva iza linije 6,75 metara u Evroligi, iako je često gađao iz veoma teških situacija. U četvrtak veče je nagovijestio da je spreman za velika djela.

"Šutirao sam trojke sa visokim procentom i prije ove utakmice. Imao sam veliko samopouzdanje, ali sada sam imao više otvorenih šuteva", naglasio je 29-godišnji bek, koji je sa reprezentacijom Francuske osvojio bronzu na Mundobasketu u Španiji 2014.

Bonus video: