BK Budva: Ekipa za preporod crnogorskog boksa

BK Budva je sjajnim petogodišnjim planom dobila evropsko zlato i bronzu, ali i plejadu budućih asova
288 pregleda 0 komentar(a)
Bokseri BK Budva, Foto: BK Budva
Bokseri BK Budva, Foto: BK Budva
Ažurirano: 27.10.2018. 13:10h

Decenijskom padu olimpijskog boksa u Crnoj Gori nazire se kraj. Godine neučešča naše seniorske selekcije na najvećim takmičenjima, kao plod lošeg i neorganizovanog rada u ne tako davno vrlo istaknutom sportu u Crnoj Gori, uskoro bi mogle da budu prošlost.

Podgoričanin Milovan-Mića Sekulović je to najavio juniorskom bronzom, da bi kontinuitet uspjeha sa dva odličja nastavio BK Budva, a kao kruna došla je titula prvakinje Evrope Bojane Gojković, prva ikada u analima ženskog boksa.

Sva tri reprezentativca na EP u ruskoj Anapi dao je BK Budva, a vratio se sa Bojaninim zlatom i bronzom Petra Liješevića, koji je preglasavanjem izgubio od domaćeg zlatnog reprezentativca. Pobjednik ovogodišnjeg prestižnog izdanja Kupa nacija iz kategorije A za juniore iz 26 zemalja, Miloš Krasnići, preglasavanjem je izgubio prvu borbu. Tri takmičara, a dvije medalje za jedan klub i Crnu Goru!

"Rezultat Budve nije slučajan. On je samo mjera dobrom i organizovanom radu u ispunjenju plana koji smo uradili prije pet godina. Zahvaljujući novcu koji je od srca obezbjeđivao predsjednik Aleksandar Klemenko, Budva je za tih pet godina postala, rezultatski i organizaciono, vodeći klub u regionu. Od starta je bila zamisao da stvorimo novu generaciju boksera i strategija se pokazala ispravnom, jer su mladi takmičari prihvatili način života koji iziskuje maksimalnu disciplinu i posvećenost".

"Novac Klemenka, uz pomoć drugih prijatelja kluba i u posljednjoj godini SO Budva, omogućili su našim bokserima iskustvo kroz veliki broj prestižnih međunarodnih takmičenja. Zbog tog iskustva, takmičari uglavnom nemaju protivnika u zemlji, i treneri drugih klubova ne daju svojim bokserima da se oprobaju sa našim. Taj nedostatak borbi u zemlji, mi kompezujemo slanjem naših boksera na brojne inostrane kampove i turnire kako bi napredovali protiv najboljih", priča za “Vijesti” Nikola Ružić, trener BK Budva.

Otkud to da perjanica crnogorskog boksa postane Budva, pored nekih drugih centara sa bogatijiom tradicijom?

"Iskreno sam i sam lutao u trenerskim počecima, a onda sam shvatio da taj fantastični bokserski talenat, opšte prisutan u Crnoj Gori, nije dovoljan. U klubu već pet godina radim sa ukrajinskim trenerom Vladimirom Saraburinom. Dijelimo iste poglede na boks i fantastično sarađujemo. Pola godine nam je u klubu gost bio i čuveni Vladimir Zlotarjov, koji je Vladimira Klička vodio do olimpijskog zlata. Njihovo znanje je neprocjenjivo i drugi klubovi moraju organizaciono ojačati i omogućiti talentima da se razviju. Mora se neuporedivo više ulagati, i raditi planski i organizovano. Drago mi je da je naš klub rezultatima napravio proboj punoj afirmaciji boksa, a obećane stipendije Ministarstva sporta i Bokserskog saveza za osvajače medalja biće još veći podstrek drugima. I najteže je iza nas, i ovo je samo početak. Uskoro u klubu očekujemo značajne rezultate od Tamare Radunović, Stevana Sjekloće, Petra Marčića, Pavla Božovića, a brojnim drugim talentima tek slijedi sticanje iskustva na prestižnim turnirima", zaključio je Ružić.

Bonus video: