"Tihi egzekutor" iz Los Anđelesa

Klej Tompson ispisao istoriju - dao je 14 trojki, od čega 10 u prvom poluvremenu, upisao je 52 poena..., sve to za 27 minuta na parketu u pobjedi Golden stejta nad Čikagom
73 pregleda 1 komentar(a)
Klej Tompson Golden stejt, Foto: Reuters
Klej Tompson Golden stejt, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2018. 11:00h

NBA ligi ne postoji ni prefinjeniji, niti čistiji šuter od Kleja Tompsona - opšte je mišljenje analitičara u najjačoj ligi na svijetu.

Tompson nije prva zvijezda Golden Stejt Voriorsa, to mu ne dozvoljava povučeni temperament, ta uloga naizmjenično mijenja vlasnika (Stefa Karija i Kevina Djurenta), ali se potrudio da izađe iz njihove sjenke makar na nekoliko sati, i to na spektakularan način.

Krilni košarkaš "ratnika" je u pobjedi nad Čikagom (149:124) postigao 52 poena za 27 minuta, od čega čak 14 trojki i postao rekorder po broju ubačenih šuteva van linije 7,25.

Klej je tako nadmašio rekord Karija, koji je u novembru 2016. protiv Nju Orleansa pogodio 13 dalekometnih rafala.

"Stef mi je rekao: Uradi to, obori moj rekord", kazao je Tompson.

Tompson je šutirao 24-14 za tri, ukupno 29-18 iz igre..., a njegov tim je na poluvremenu imao plus 42 (92:50).

"Imao sam osjećaj da će ovo biti velika noć. Jednostavno sam znao", ističe Tompson, koji je 10 "trica" pogodio do poluvremena, čime je izjednačio rekord Čendlera Parsonsa iz 2014.

Tompson je 28-godišnjak iz Los Anđelesa i definitivno ima šampionski DNK, jer je sin Majkala Tompsona, osvajača dva NBA prstena sa Lejkersima u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog vijeka.

Već kao srednjoškolac, dok je pohađao katoličku školu Santa Margarita, Klej je najavio šuterski potencijal i bio rekorder po broju ubačenih trojki u finalima (sedam).

Na Vašington Stejt univerzitetu je već moglo da se nasluti da ga čeka NBA karijera - imao je najbolje procente u šutevima za tri poena, slobodnim bacanjima (postizao je 12,5 koševa po utakmici), mada taj period sigurno pamti i po suspenziji zato što je posjedovao marihuanu...

Nakon što ga je Golden Stejt birao kao 11. pika 2011. godine odmah su počele prognoze da će glavni operativac franšize Leri Rajlizbog njega trejdovati Montu Elisa, što se i dogodilo u martu 2012.

Od početka sezone 2013/14. počinje veliki progres i Tompsona i Voriorsa, koji je naplaćen godinu kasnije prvim prstenom nakon 40 godina čekanja.

Od tada je počela dinastija, Golden Stejt je bio šampion i posljednje dvije godine, čak se i ne nazire kraj dominaciji tima iz Ouklenda koji s klupe predvodi Stiv Ker.

5 - trojki iz 36 pokušaja pogodio je Klej Tompson u prvih sedam utakmica ove sezone i svaki put je imao učinak ispod 20 poena. Malo ko je vjerovao da je to bio uvod u senzacionalnu noć u Čikagu, ali za prave šutere je nepisano pravilo da imaju "slabo pamćenje"...

60 - poena je rekord šutera Golden Stejt Voriorsa u NBA karijeri. Do njega je došao u decembru 2016. u trijumfu nad Indijanom (142:106). Tompson je tada šutirao 33-21 iz igre, a pogodio je osam trojki iz 14 pokušaja za samo 29 minuta provedenih u igri.

Bonus video: