ASCG proslavio jubilej - 70 godina od osnivanja i 135 godina atletskog sporta u Crnoj Gori

Milorad Vuletić, predsjednik ASCG, podsjetio je da je prvi pisani dokument o atletskim nadmetanjima u Crnoj Gori pojavljuje aprila 1883. godine sa takmičenja koje je održano na Cetinju povodom dolaska Bugarskog Kneza Batenberga
298 pregleda 0 komentar(a)
Jubilej ASCG, Foto: Atletski savez Crne Gore
Jubilej ASCG, Foto: Atletski savez Crne Gore
Ažurirano: 17.11.2018. 18:16h

Jubilej 70 godina od osnivanja Atletskog saveza i 135 godina atletskog sporta u Crnoj Gori je veliki praznik crnogorske atletike i ukupno sporta u Crnoj Gori, kazao je predsjednik te asocijacije Milorad Vuletić.

Vuletić je podsjetio da je prvi pisani dokument o atletskim nadmetanjima u Crnoj Gori pojavljuje aprila 1883. godine sa takmičenja koje je održano na Cetinju povodom dolaska Bugarskog Kneza Batenberga.

On je naglasio da su prva zvanična atletska takmičenja u Crnoj Gori održana 1925. godine po tada važećim pravilima.

"Sticanjem državne nezavisnosti 21.maja 2006. godine, Atletski savez Crne Gore postao je punopravni član Svjetske, Evropske i Balkanske atletske federacije, Mediteranske atletske unije i Asocijacije malih zemalja Evrope", kazao je Vuletić na svečanosti povodom velikog jubileja.

On je podsjetio da je Marija Vuković u Monktonu 2010. postala svjetska juniorska prvakinja u skoku u vis, a godinu ranije na Evropskom prvenstvu za juniore u Novom Sadu osvojila je srebrenu medalju.

"Kristina Rakočević je u Bidgošću 2016. postala svjetska juniorska prvakinja u bacanju diska, dok je u Kaliu 2015.godine na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore osvojila dvije medalje – srebrenu u bacanju diska i bronzanu u bacanju kugle. Danijel Furtula je trostruki pobjednik Evropskog zimskog kupa u bacanjima u kategoriji mlađih seniora. U Talinu na Evropskom prvenstvu za juniore 2011. godine osvojio je srebrnu medalju u bacanju diska, dok je dvoje godine kasnije bio bronzani na EP za mlađe seniore", kazao je VUletić.

Prema njegovim riječima, Slađana Perunović, 2012. u Londonu i 2016. U Rio de Žaneiru, dok je Darko Pešić bio šesti u sedmoboju na prvenstvu Evrope u dvorani za seniore u Beogradu.

"Crnogorski atletičari su od obnove nezavisnosti na prvenstvima Balkana za seniore osvojili 34 medalje, za juniore 15, a za mlađe juniore 17 medalja. Na Igrama malih zemalja Evrope osvojeno je 25, na Evropskom omladinskom festivalu tri medalje, a postigli su ukupno 845 rekorda Crne Gore", rekao je VUletić.

Prema njegovim riječima, svi ti uspjesi utoliko su veći jer su ostvareni sa skromnim resursima.

"Ostvareni su sa skromnom finansijskom potporom uz značajan nedostatak atletskih borilišta, tako da su pomenuti rezultati ostvareni uz velko pregalaštvo i entuzijazam i sportista i sportskih poslenika. Koliko je truda, znanja i energije trebalo uložiti da bi svi ti rezultati bili za veliko poštovanje. Posebno, kada znamo da je Podgorica u kojoj živi trećina stanovnika Crne Gore, jedini glavni grad u svijetu bez atletske staze", rekao je Vuletić.

On vjeruje da će taj problem crnogorske atletike biti riješen u narednom periodu.

Predsjednik Evropske atletske federacije Sven Arne Hansen, kazao je da je za njega Atletski savez jednako važan kao i asocijacije većih država – Rusije, Francuske, Španije, Italije i Njemačke.

"Moja želja je da svaki glavni grad neke države ima atletsku stazu ili stadion. Nadam se da će ministarstvo sporta pomoći rukovodstvu saveza da napravi stazu ili stadion. Nadam se da ću sljedeći put kada dođem u Crnu Goru biti u prilici da svečano otvorim stazu ili stadion", kazao je Hansen.

Predsjednik Balkanske atletske federacije, Dobromir Karamarinov kazao je da je ASCG veoma značajan dio asocijacije na čijem je čelu.

"Atletika u Crnoj Gori dobar je primjer kako mladi mogu da se bave sportom, iako nemaju baš najbolje uslove. ASCG je jedan od najaktivnijih saveza, a u više navrata su organizivali Prvenstva Balkana u polumaratonu i maratonu. Nadam se da će uskoro organizovati Balkansko prvenstvo u Crnoj Gori i da će dobiti novi stadion jer to zaslužuje", kazao je Karamarinov.

Ministar sporta, Nikola Janović kazao je da jubileji govore o tome da Crna Gora baštini tradiciju u tom sportu.

"Ne radi se samo o tradiciji, već o izuzetnim rezultatima, talentima i sportistima koji su na najbolji način promovisali Crnu Goru svih ovih godina. Posebno nas raduje što se sa sjetom ne moramo sjećati tih trenutaka, već možemo da uživamo u rezultatima atletičara. Imamo sjajnu generaciju koji nas oduševljavaju na svimtakmičenjima", rekao je Janović.

On je najavio da će Ministarstvo sporta još u značajnijoj mjeri podržati ASCG.

"Podgorica zaslužuje atletsku stazu. Atletičari zaslužuju uslove dostojne rezultatima kojim nas prezentuju u svijetu. Treba da se okrenemo djeci, da širimo bazu. Samo tako možemo doći do seniorskih rezultata", rekao je Janović.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović kazao je da je ASCG asocijacija koja ima izuzetne rezultate.

"Ti rezultati ostvareni su u gotovo nemogućim uslovima. To nas sve brine i okupira svih ovih godina. Nadam se da će se obežanja pretočiti u djela i da ćemo dobiti atletski stadion", kazao je Simonović.

U ime nagrađenih zahvalio se Furtula, navodeći da su atletičari Crne Gore u prethodnom periodu dali svoj maksimum da budu što bolji promoter Crne Gore.

"Nastavićemo sa još više truda i žara da u narednom periodu promovišemo našu državu. Moram iskoristiti priliku da se zahvalim Atletskom savezu na čelu sa Miloradom Vuletićem, koji je u prethodnom periodu doprinio da crnogorska atletika bude visoko pozicionirana na svjetskoj i evropskoj mapi", kazao je Furtla.

Atletski savez na prigodnoj svečanosti uručio je zahvalnice i predstavnicima atletskih saveza Srbije, Hrvatske, Albanije, Makedonije i Kosova, predstavnicima Glavnog grada Podgorice, Prijestonice Cetinje, opština Bar, Nikšić, Bijelo Polje, Mojkovac, Danilovgrad, Berane i Pljevlja.

Nagrađeni su i bivši i sadašnji takmičari i treneri, zaslužni sportski radnici i mediji.

Bonus video: