Rasna diskriminacija: PSŽ pet godina nije doveo dječaka porijeklom iz Afrike

Dokumenti pokazuju da su skauti PSŽ-a morali da popunjavaju formulare za igrače koje su pratili, te da u jedan odjeljak bio posvećen njihovom porijeklu
55 pregleda 3 komentar(a)
psž, Foto: Reuters
psž, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2018. 13:35h

Od 2013. do proljeća ove godine Pari sen Žermen nije dovodio mlade fudbalere porijeklom iz Afrike ili zemalja Magreba u svoju fudbalsku akademiju, pokazala su dokukemta "Football leaks".

Na snazi je, kako navodi francuski "Mediapart", bila rasna diskriminacija.

Tako, recimo, Jan Gboho, koji je 2014. imao 13 godina i bio jedan od najtalentovanijih dječaka svog uzrasta, nije mogao da bude primljen u PSŽ samo zbog boje kože.

"Nije prošao jer je bio crn. I samo zato što je bio crn", navodi "Mediapart".

Serž Furnije, skaut PSŽ-a za Normandiju u tom periodu, potvrdio je navode.

"PSŽ nije želio da potpisujemo za igračima koji su rođeni u Africi, jer nismo mogli da budemo sigurni da li je datum njihovog rođenja tačan", naveo je Furnije, koji je klubu preporučio malog Gboha, tada igrača Ruana.

Dokumenti pokazuju da su skauti PSŽ-a morali da popunjavaju formulare za igrače koje su pratili, te da u jedan odjeljak bio posvećen njihovom porijeklu.

"Bile su četiri kategorije - Francuz, Magreb, Zapadna Indija i Crna Afrika", navodi "Mediapart".

"Moramo da vodimo računa o različitostima, ali ima ih previše. Moramo da napravimo balans", rekao je 14. marta 2014. na sastanku sa skautima Mark Vesterlop, tadašnji savjetnik sportskog direktora PSŽ-a Olivijea Letanga.

Bonus video: