Nenad Bjelica - evro proljeće Dinama sa crnogorskim šmekom

Zagrepčani će prvi put poslije 49 godina prezimiti u Evropi, zahvaljujući Nenadu Bjelici, čiji je otac iz Crne Gore. Sjajni trener poslije pet godina ponovo govori za „Vijesti”
118 pregleda 0 komentar(a)
Nenad Bjelica, Foto: Beta-AP
Nenad Bjelica, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.11.2018. 08:22h

Bio je 4. mart, ili kako Hrvati kažu ožujak, davne 1970. godine. Dinamo je na Maksimiru igrao prvi meč četvrtfinala Kupa pobjednika kupova i izgubio od Šalkea 1:3. „Kraljevsko-plavi” su i u revanšu u Gelzenkirhenu slavili 1:0...

„Modri” od tada nikada nisu prezimili u Evropi. Crni niz kluba koji je svijetu dao zvanično najboljeg fudbalera Luku Modrića i sijaset drugih talenata, u kojem je stasala većina planetarnih vicešampiona iz Rusije, a i mnogi iz one „brončane momčadi” iz Francuske 1998. godine, prekinuo je „dželat” Dinama iz 2013. godine, Nenad Bjelica.

Nekadašnji hrvatski reprezentativac je prije pet godina šokirao Zagrepčane u plej-ofu za Ligu šampiona i u elitno takmičenje uveo potpunog autsajdera, Austriju iz Beča. U međuvremenu je bio trener italijanskog drugoligaša Specije i poljskog Leha iz Poznanja, a onda je u maju zatvorio krug i preuzeo Dinamo.

Vodio je ekipu u posljednjem kolu HNL-a i proslavio titulu, potom i 23. maja osvojio Kup Hrvatske trijumfom nad Hajdukom u Vinkovcima (1:0). Sve je to samo bio uvod u blistava evropska izdanja, jer je Dinamo već nakon četiri kola grupne faze Lige Evrope obezbijedio 1/16 finala, pobjedama nad Fenerbahčem u Zagrebu (4:1), Anderlehtom u Briselu (2:0) i dvostrukom nad Spartak Trnavom (2:1 u Slovačkoj, 3:1 na Maksimiru). Dinamo je jedna od četiri ekipe sa maksimalnim učinkom u Ligi Evrope, uz Čelsi, Ajntraht i Salcburg.

- Vjerovao sam da možemo da prođemo grupu, odmah nakon žrijeba sam to rekao, ali lagao bih kad bih rekao da sam mislio da ćemo nakon četiri kola biti sigurni učesnici nokaut faze. Raslo nam je samopouzdanje iz utakmice u utakmicu. Prva dva meča su bila sa teškim protivnicima, ali su nam najteži bili dueli sa Spartakom, jer smo bolja ekipa i bio je veliki pritisak da pobijedimo. Dvije sedmice nam se „nabijalo” na glavu to da nije bilo evropskog proljeća 49 godina i nije se lako s tim nositi. Ali, ostvarili smo istorijski uspjeh i skinuli veliki teret, jer mnoge generacije nisu uspjele - rekao je Bjelica u drugom intervjuu za „Vijesti”, prvom nakon pet godina.

I pored činjenice da će „modri” konačno prezimiti u Evropi, to nije konačni cilj čovjeka čiji je otac iz Crne Gore.

- Odlično smo odigrali sve četiri utakmice. Na svakoj smo bili bolji od protivika, nikom se nisu zavezale noge i zasluženo smo već u narednoj fazi. Ne želimo da se na ovom zaustavimo, hoćemo da odigramo dobro i ove dvije utakmice i onda da na proljeće uradimo nešto još veće.

Jedini poraz u sezoni, Dinamo je doživio u revanšu plej-ofa za Ligu šampiona, kada je Jang bojs dao dva gola za dva minuta i preokrenuo na 2:1. „Modri” su više zaslužili ulazak u elitu, jer su bili bolji i u Švajcarskoj i na Maksimiru, ali ih je neiskustvo koštalo. Bjelica, međutim, ne žali za Ligom šampiona.

- U kvalifikacijama za Ligu šampiona smo igrali dobro protiv svih, suvereno smo eliminisali i Hapoel i Astanu, ali smo nesrećno ispali od Jang bojsa. Poklopilo se tako, ali je možda i bolje što nismo prošli, jer u grupi u kojoj su Švajcarci, sa Juventusom, Mančester junajtedom i Valensijom, ne bismo imali šansu. Bili smo blizu, u tom trenutku je to bilo razočaranje, ali očito da je tako trebalo da bude. Prihvatili smo Ligu Evrope kao izazov, shvatili da je to nešto u čemu ćemo uživati, a možda bi u Ligi šampiona bio i koji ružni poraz, što narušava atmosferu. Novac smo izgubili, ali smo dobili šansu da se kroz Ligu Evrope dalje razvijamo, pobjeđujemo i povećavamo vrijednost ekipe.

Protivnici teško mogu da se spreme za duele sa Dinamom, jer Bjelica stalno rotira ekipu.

- Kad smo pred početak sezone diskutovali, rekao sam da je jedini način da Dinamo ostvari maskimalne ambicije tako što će imati 26-27 igrača u kadru. Odigrali smo 14 kola šampionata i nijednom nisam ponovio startnu postavu. Svaki put mijenjam postavku, igramo različito, a ekipa pokazuje veliku stabilnost. Nakon emocionalnog i fizičkog pražnjenja u četvrtak protiv Spartaka, u nedjelju smo gostovali drugoplasiranoj Lokomotivi, pobijedili i pobjegli joj osam bodova. Pokazali smo koliku širinu kadra i mentalnu stabilnost imamo, jer nije bilo lagano nakon onakvog uspjeha vratiti se na domaći šampionat - zaključio je Bjelica.

Možda mi je Austrija otvorila vrata Maksimira

Bjelica je rođen u Osijeku, koji je napustio u jeku rata 1993. godine i igrao za španske klubove Albasete, Betis i Las Palmas, prije nego što se 1999. vratio u rodni grad. Odigrao je sezonu iz snova, proglašen za najboljeg fudbalera Hrvatske i u januaru 2001. opet otišao, ovog puta u Kajzerslautern. Karijeru je završio u Austriji, a 2001. je kao 30-godišnjak je debitovao za „vatrene” i oprostio se nakon Eura 2004. Nikada nije bio u Dinamu, ali je odlično primljen u Zagrebu.

- Dočekali su me kao da sam odigrao 500 utakmica za Dinamo. Sjajna je atmosfera, svi dišemo kao jedan, lijepo je raditi ovdje. Pritisak je kao svugdje, možda u Dinamu malo veći, ali sam za 11 godina karijere naučio da se nosim sa tim. Mislim da sam došao u pravo vrijeme, jer sam mirniji kao trener, lakše se nosim sa porazima i uspjesima. Zasada je sve perfektno.

Da li vas je neko prozivao zbog one eliminacije iz 2013. godine?

- Ne. Ja sam profesionalac, kako sam tada davao sve za Austriju, tako je i sada za Dinamo. Niko mi nije ni spomenuo te utakmice, mada su me nakon toga poraza vjerovatno prokleli mnogo puta. Ali, možda mi je to i otvorilo vrata Dinama pet godina kasnije.

Olmo može u lige petice

Kada je Zdravko Mamić prodavao Alena Halilovića Barseloni, mnogi su se čudili što ga je dao za svega dva i po miliona eura. Ali tada je u suprotnom smjeru iz La Masije otišao Dani Olmo, nova „zlatka koka” Dinama.

- Ne znam cijelu priču u vezi sa njegovim dolaskom, ali je ispalo sve dobro za njega. Ima potencijal za lige petice, ako ne na ljeto, onda će otići za godinu i po. Ima sjajan karakter i veliki kvalitet, od njegove generacije je među pet najboljih u Evropi - ističe Bjelica.

Nije on jedini biser „modrih”.

- Amer Gojak je ušao u reprezentaciju BiH i sjajno se razvija. I Nikola Moro se poslije povrede vraća u pravu formu, a Šahtjor je na zimu nudio 15 miliona eura za njega. Veoma je talentovan i Lovro Majer, koji je sada povrijeđen, a 18-godišnji Antonio Marin igra malo kod nas, a malo za drugu ekipu. Ima vrhunski kvalitet, vidjeće se kad dobije više prostora.

Bonus video: