Ubica dječjeg lica: Aleksej Šved, prvi snajper evropske košarke

Kakav je igrač Šved govori i podatak da je ljetos odbio četiri ponude da se vrati u NBA ligu - Nju Orleans, Minesota, Memfis i Finiks željeli su da ga vide u svojim redovima, ali su iz Moskve dobili glatko “njet”
175 pregleda 6 komentar(a)
aleksej šved, Foto: Vtb-league.com
aleksej šved, Foto: Vtb-league.com
Ažurirano: 21.11.2018. 09:42h

Sa njim i bez njega to su dvije ekipe - rekao je trener Budućnost Volija Aleksandar Džikić

Aleksej Šved je prvi “snajper” Himkija i valjda jedini evroligaški igrač kojem je podređena igra cijele ekipe: Sa njim i bez njega tim iz Podmoskovlja zaista nije isti. Ako večeras ne istrči na teren, a pod velikim je znakom pitanja zbog povrede, Budućnost će večeras u osmom kolu Evrolige (18) igrati protiv drugačijeg Himkija.

Kakav je igrač Šved govori i podatak da je ljetos odbio četiri ponude da se vrati u NBA ligu - Nju Orleans, Minesota, Memfis i Finiks željeli su da ga vide u svojim redovima, ali su iz Moskve dobili glatko “njet”.

Čudna odluka, rekli bi mnogi, dok ne pogledaju detalje Švedovog ugovora sa Himkijem - radi se, naime, ne samo o najplaćenijem košarkašu Evrolige, već i vjerovatno jedinom igraču u Evropi koji zarađuje po visokim NBA standardima.

Tri i po miliona eura po sezoni, koliko ima u Rusiji, za Šveda teško mogu da izdvoje i moćni američki timovi.

- Najveća ponuda koju smo dobili bila je četiri miliona dolara, ali kada se odbije sav porez - to nije to. Da bi se vratio u NBA, neko mora da mu ponudi barem dvostruko više - kazao je ljetos njegov agent. I Šved je ostao - nažalost svih rivala Himkija u Evroligi.

Rođen je u Belgorodu, ruskom gradu na samoj granici sa Ukrajinom, 16. decembra 1988. Veliki talenat bio je primjetan i u mlađim kategorijama, pa je Šved počeo karijeru tamo gdje je uglavnom počinju najtalentovaniji Rusi - u moskovskom CSKA, za koji je debitovao 6. novembra 2006.

Bio je još tinejdžer, išao je u Himki, pa u moskovski Dinamo na kaljenje, a kada se vratio 2011. odveo je CSKA do finala Evrolige. Iako mladi Šved, pored Kiriljenka i Teodosića, nije bio najvažniji igrač “armejaca”, veliki potencijal vidio se iz aviona - odmah je otišao u NBA ligu. Tog ljeta je i ubacio 25 poena u pobjedi Rusije protiv Argentine u duelu za bronzu na Olimpijskim igrama u Londonu.

Dvije sezone je igrao za Minesotu sa Nikolom Pekovićem.

- Peković je dobar momak, otvoren, družili smo se i mnogo mi je pomogao prvih dana - istakao je Šved.

Po jednu sezonu proveo je u Filadelfiji i Hjustonu, a kada je 2014/15. u Njujorku bilježio prosječno 14,8 poena po utakmici dobio je ponudu koja se ne odbija. I to iz svoje Rusije, od Himkija, koji se taman vratio u Evroligu.

Gotovo svaki meč tima iz Podmoskovlja u prethodne tri godine bio je “one man show” Alekseja Šveda. Nekada je to bilo dovoljno za pobjedu, nekada ne, a Himki je prošle sezone igrao četvrtfinale Evrolige, gdje je eliminisan od CSKA. Šved je sa prosjekom 21,76 poena prigrabio nagradu “Alfonso Ford”, za najboljeg strijelca elitnog evropskog takmičenja.

To je i je drugi najbolji prosjek u istoriji Evrolige - na prvom mjestu i dalje je Mark Salijer koji je u sezoni 2007/08. bilježio 21,79 poena po meču, ali na samo 14 utakmica odigranih za Roan.

Iako na terenu ostavlja utisak razmaženog ruskog milionera, kojem je individualni učinak značajniji od timskog, oni koji poznaju Šveda kažu da i nije baš takav. Ne voli čak ni da se previše eksponira.

- Imam Instagram nalog, imam i Tviter, ali ih skoro i ne koristim, sve to oduzima mnogo vremena i šteta mi je da ga traćim na to - kazao je nedavno 29-godišnji Šved.

Bonus video: