Viša matematika pred rasplet: Rumunija nije ništa manje važna od Srbije

Posljednji meč, sa Rumunijom u Podgorici 20. novembra nije ništa manje značajan od sjutrašnjeg, bez obzira na ishod duela na Marakani
76 pregleda 0 komentar(a)
Crna Gora - Srbija, Foto: Savo Prelević
Crna Gora - Srbija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.11.2018. 11:40h

Od specijalnog izvještača Vijesti

Rasplet u četvrtoj grupi C Lige nacija počinje sjutra u 15 sati, utakmicom između Srbije i Crne Gore u Beogradu.

Kalkulacija je mnogo, iako su ostala još samo dva kola, jer tri ekipe mogu u plej-of za odlazak na Evropsko prvenstvo, kao i da izbore promociju u viši rang, gdje ide pobjednik grupe.

Srbija je u najboljoj situaciji, jer je lider grupe i ima dva meča kod kuće. Nakon duela sa našom selekcijom, izabranici Mladena Krstajića dočekuju otpisanu Litvaniju.

Crna Gora je, s druge strane, u delikatnoj poziciji, jer ni pobjeda nad Srbijom ne garantuje čak ni drugo mjesto u grupi.

Posljednji meč, sa Rumunijom u Podgorici 20. novembra nije ništa manje značajan od sjutrašnjeg, bez obzira na ishod duela na Marakani.

Ukoliko sjutra osvoji tri boda, ubjedljivijim trijumfom od 2:0, crnogorska reprezentacija preuzela bi prvo mjesto u grupi, a da bi tu ostala na kraju, morala bi da osvoji najmanje bod u duelu sa Rumunijom.

Sa druge strane, ako izgube, ili igraju neriješeno, izabranici Ljubiše Tumbakovića morali bi da pobijede Rumune da bi zauzeli drugu poziciju.

Ako pobijede Srbiju, a izgube od Rumunije, najvjerovatnije bi bili treći, osim ako Litvanci ne iznenade jednog od dva favorita...

Treće mjesto u grupi donosi potencijalnu opasnost od selidbe u Ligu D.

Takav sistem ispadanja je napravljen zato što u jednoj grupi igraju tri selekcije - u grupi 1 su Izrael, Škotska i Albanija.

U određivanju najslabije trećeplasirane selekcije uzimaju se u obzir samo rezultati postignuti u duelima sa prvom i drugom ekipom u grupi, dok se brišu bodovi iz mečeva sa posljednjeplasiranim timom.

Crna Gora iz dva meča sa Srbijom i Rumunijom za sada ima samo bod, dok je šest osvojila pobjedama nad Litvanijom.

Da bi izbjegla najgori mogući rasplet, crnogorska selekcija u posljednja dva kola mora da ostvari dobre rezultate i protiv ekipa, koje su joj, u ovom trenutku, konkurenti za prvo mjesto u grupi, kako ne bi zavisila od drugih rezultata.

Raspored do kraja

5. kolo (subota): Srbija - Crna Gora (15), Rumunija - Litvanija (20.45)

6. kolo (utorak): Crna Gora - Rumunija (20.45), Srbija - Litvanija (20.45)

Standings provided by Sofascore LiveScore

Bonus video: