Matić objasnio zašto nije nosio cvijet maka: Podsjetnik na bombardovanje Srbije

Osim Matića, buru na Ostrvu je podigao i Irac Džejms Meklin, koji takođe nije nosio cvijet maka na utakmici Čempionšipa, a i on je to učinio iz sličnog razloga
150 pregleda 30 komentar(a)
Nemanja Matić, Foto: Reuters
Nemanja Matić, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2018. 13:15h

Srpski reprezentativac Nemanja Matić u subotu na utakmici Mančester junajteda nije nosio na dresu cvijet maka, koji Britanci ističu tokom novembra, u znak sjećanja na poginule vojnike u ratovima.

Matić se zbog toga našao na udaru ostrvskih medija, a on je danas objasnio razloge, objavom na Instagramu.

I recognise fully why people wear poppies, I totally respect everyone’s right to do so and I have total sympathy for anyone who has lost loved ones due to conflict. However, for me it is only a reminder of an attack that I felt personally as a young, frightened 12-year old boy living in Vrelo, as my country was devastated by the bombing of Serbia in 1999. Whilst I have done so previously, on reflection I now don't feel it is right for me to wear the poppy on my shirt. I do not want to undermine the poppy as a symbol of pride within Britain or offend anyone, however, we are all a product of our own upbringing and this is a personal choice for the reasons outlined. I hope everyone understands my reasons now that I have explained them and I can concentrate on helping the team in the games that lie ahead.

A post shared by Nemanja Matic (@nemanjamatic) on

"U potpunosti razumijem zašto ljudi nose makov cvijet, poštujem svačije pravo da to radi i saosjećam sa svima koji su izgubili bližnje u ratu. Ipak, za mene je to samo podsjetnik na napad koji sam osjetio lično kao mladi, preplašeni 12-godišnjak koji je živio u Vrelu, dok je moja zemlja uništena bombardovanjem Srbije 1999. Iako sam prije nosio, sada ne osjećam da je u redu da imam cvijet maka na svom dresu. Ne želim da podrivam simbol ponosa Britanaca niti uvrijedim bilo koga, ipak, svi smo proizvod ličnog vaspitanja i ličnog izbora za koji imamo svoje razloge. Nadam se da svi razumiju moje razloge sada kada sam ih objasnio i da mogu da se koncentrišem da pomognem timu u utakmicama koje nas čekaju", napisao je Matić na Instagramu.

Osim Matića, buru na Ostrvu je podigao i Irac Džejms Meklin, koji takođe nije nosio cvijet maka na utakmici Čempionšipa.

Meklin je rođen i odrastao u Deriju, gradu u Sjevernoj Irskoj, u kome je 1972. godine britanska vojska ubila 28 nenaoružanih civila, u događaju poznatom kao "Bloody Sunday".

Bonus video: