Budućnost Voli - Žalgiris: Vrijeme je...

Tim Aleksandra Džikića je doživio pet poraza u Evroligi ove sezone (tri u „Morači”, dva u gostima), a do 4. decembra, kada je 16. godišnjica posljednje pobjede u eliti (91:75 protiv Montepaskija) vjerovatno neće imati bolju priliku da prekine post
120 pregleda 14 komentar(a)
budućnost panatinaikos, Foto: Filip Roganović
budućnost panatinaikos, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.11.2018. 10:50h

Sat nakon što ih je legendarni plejmejker, a sada trener Žalgirisa Šarunas Jasikevičus označio kao glavno oružje Budućnost Volija, pred crnogorske novinare su izašli upravo organizatori igre Podgoričana, Nikola Ivanović i Nemanja Gordić.

Možda je to neki znak, možda heroji proljećnog plej-ofa ABA lige večeras (početak u 19 časova) i donesu prvu pobjedu klubu iz Njegoševog parka u Evroligi nakon gotovo 16 godina.

Tim Aleksandra Džikića je doživio pet poraza u Evroligi ove sezone (tri u „Morači”, dva u gostima), a do 4. decembra, kada je 16. godišnjica posljednje pobjede u eliti (91:75 protiv Montepaskija) vjerovatno neće imati bolju priliku da prekine post. Koliko god to čudno zvučalo kada u Podgoricu stiže zvanično treći tim Evrope...

"Lijepo je to pričati, pet razlike protiv Panatinaikosa, dobro odigrani mečevi protiv Makabija i Armanija, ali to definitivno nije dovoljno. Želimo iskorak, da ostvarimo prvu pobjedu u Evroligi", jasan je Ivanović.

Jedan od dvojice Podgoričana u ekipi ne skriva da nije zadovoljan.

"Imamo dosta problema u napadu, pogotovo u drugom poluvremenu. Nadam se da ćemo naći bolja rješenja i bolje izgrađene šuteve, kod kojih je veća šansa da pogodimo. Žalgiris igra bolje u gostima nego kući, ima dosta jasnu, agresivnu i kvalitetnu igru, ali uz donošenje pravih odluka možemo do prve pobjede".

Nekadašnji plejmejker Crvene zvezde Nejt Volters je prvi strijelac (prosjek 15,4) i asistent (5,2), te drugi skakač Žalgirisa (3,8). Kao i svim litvanskim ekipama, veliko oružje „zelene šume” je šut za tri poena, po čemu je drugi u Evroligi sa 47,6 odsto, a prednjači Arturas Milaknis, koji je ubacio 10 od 16 šuteva iza 6,75 metara.

"To je dosta raznovrsan tim. Volters je statistički najbolji, definitivno je motor ekipe, ali Milaknis šutira preko 60 odsto za tri poena, a Ulanovas je vrhunski lou-post igrač. Njih trojica odrađuju najveći posao. Moramo da vodimo računa o trojkama, ali i tranizicionim šutevima, da napravimo veći pritisak na bekove koji kreiraju igru", napominje Ivanović, koji je svjestan da i navijači željno iščekuju prvi trijumf.

"Ljudi u Podgorici s pravom postaju malo nestrpljivi. Imali smo veliku podršku protiv Panatinaikosa i lijep pozdrav nakon utakmice, nadam se da ćemo svi zajedno prelomiti i ostvariti prvu pobjedu", zaključio je crnogorski reprezentativac.

Nisu nestrpljivi samo navijači, već i igrači, što priznaje i Gordić.

"Nadamo se da možemo do prve pobjede, ali Žalgiris igra odlično. Isti je sistem i trener kao prošle sezone, sa nekoliko novih, sličnih igrača. Naročito je dobar na gostujućem terenu i očekuje nas jako teška utakmica. Prednost su nam ogromni motiv i želja da upišemo prvu pobjedu u Evroligi, i to pred našim navijačima. Nadam se da će biti puna dvorana i hvala publici na dosadašnjoj podršci", jasan je Gordić.

Čovjek koji u dva mandata igra već osmu sezonu u Podgorici je svjestan i pritiska koji „visi” nad „plavima”.

"Ovakvo takmičenje i momenat u kojem smo donosi neku vrstu pritiska. Namećemo ga sami željom da ostvarimo prvu pobjedu i teško nam je što nismo uspjeli. Trudićemo se da to promijenimo", poručio je Gordić.

Bonus video: