Kako su Francuzi pomogli Federeru da osvoji jedinu titulu u Bersiju

"Tadašnji tepih nije odgovrao njegovom stilu igre, tako da sam dobio savjet da kontaktiram jednu austrijsku kompaniju, koja bi mogla da promijeni podlogu i postavi istu na kojoj se igra turnir u Beču. To je bila njegova želja i mi smo je ispunili", rekao je Kauhol
85 pregleda 0 komentar(a)
federer, Foto: Reuters
federer, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2018. 13:15h

Rodžer Federer je u karijeri osvojio 99. turnira, a samo jednom je slavio u Bersiju, na francuskom Mastersu.

Bilo je to 2011. godine, a tadašnji direktor turnira Žan Fransoa Kauhol priznao je da je Švajcarcu pomogao da dođe do trofeja, tako što je naložio da se promijeni podloga i postavi ona koja odgovara Federeru.

"Federer je moj omiljeni igrač, a nije dolazio u Bersi od 2003. do 2007. godine, kada sam postavljen za direktora. Zvao sam njegov tim i pitao zašto. Ispostavilo se da je razlog - podloga. Tadašnji tepih nije odgovarao njegovom stilu igre, tako da sam dobio savjet da kontaktiram jednu austrijsku kompaniju, koja bi mogla da promijeni podlogu i postavi istu na kojoj se igra turnir u Beču. To je bila njegova želja i mi smo je ispunili", rekao je Kauhol.

Uslov organizatora Mastersa u Parizu bio je da Federer dolazi na turnir.

"Konačno smo 2010. godine napravili podlogu - najbržu u tom momentu, baš onakvu kakva odgovara Rodžeru. Svakako, više njemu nego Nadalu. Nije to bila podloga isključivo za servere, već za igrače koji izlaze na mrežu. Recimo, Izner je izgubio u prvom kolu, kao i Ljubičić, ali je Federeru bila baš onakva kakvu je želio. Konačno, 2011. je osvojio Pariz", rekao je Kauhol.

On je objasnio zašto je napravio uslugu Federeru.

"Smatrao sam da bi za turnir, za istoriju turnira, bilo značajno da Rodžerovo ime stoji na listi osvajača", rekao je Kauhol, koji se 2011. povukao sa funkcije direktora Mastersa u Parizu.

Bonus video: