Kraj fudbala kakvog znamo?

Evropski fudbalski “kartel” od 11 klubova prijeti Uefi - jesu li Real, Bajern, Mančester junajted, Milan, PSŽ, Siti, Juventus i ostali najmoćniji klubovi na putu da formiraju Superligu najbogatijih?
98 pregleda 9 komentar(a)
liga šampiona, Foto: Reuters
liga šampiona, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.11.2018. 12:50h

"Kraj naše igre kakvu znamo”, naslov je engleskog lista “San”. “Uhvaćeni”, objavio je “Dejli Miror”.

Engleski giganti Mančester junajted, Arsenal, Čelsi, Mančester siti i Liverpul dio su evropskog “kartela” od 11 klubova koji žele da napuste Ligu šampiona i osnuju posebno takmičenje, počevši od 2021. godine.

To je samo jedan, ali i glavni dio afere “Football Leaks”, koju je objelodanila grupa istraživačkih novinara, a koja već nekoliko dana trese fudbalsku Evropu.

Mediji na Ostrvu još prije dvije godine su objavili da su se čelnici vodećih engleskih klubova našli na tajnom sastanku u Londonu u jednom hotelu da razgovaraju o mogućim promjenama.

Fotografisani su izvršni direktor Mančester junajteda Ed Vudvord, jedan od vodećih ljudi Čelsija Brus Bak, Ivan Gazidis iz Arsenala, Jan Ejr iz Liverpula i Feran Sorijano, jedan od šefova Mančester sitija. O čemu su razgovarali - izgleda da više nije tajna.

“Football Leaks” je sada stigao u posjed dokumenta koji otkriva da je u pripremi zakonski nacrt ugovora u kojem se engleski klubovi navode kao jedni od osnivača novog takmičenja - Superlige, prvenstva najmoćnijih i najbogatijih.

Ugovor je, navodno, trebalo da bude potpisan ovog mjeseca, a donose se i alarmantni navodi o planovima promjene lica evropskog fudbala, kao i najjačih domaćih šampionata.

Real Madrid, Barselona, Bajern, Juventus, Pari Sen Žermen i Milan su ostalih šest klubova koji pripadaju “kartelu” - i oni se navode kao osnivači novog, “super-takmičenja”. Atletiko Madrid, Borusija Dortmund, Olimpik Marsej, Inter i Roma pominju se u dokumentima kao “početni gosti”.

Koncept formiranja evropske Superlige - zatvorenog sistema koji bi gotovo ugasio Uefinu Ligu šampiona - zapravo nije nov, star je čak dvije decenije. Aktuelni predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin je borbu protiv ovog klana najmoćnijih i najbogatijih označio kao prioritet u svom mandatu.

Kako je, međutim, sve više novca uključeno u poslovanje i transakcije među najvećim klubovima - u fudbalu, uopšte - tako i slabi moć Uefinih upravnih tijela.

Objava novinara istraživača o tome kako aktuelni predsjednik Fife Đani Infantino prije nekoliko godina, dok je bio generalni sekretar Fife, pomogao PSŽ-u i Sitiju u borbi protiv finansijskog fer-pleja Uefe, takođe se uklapa u nadolazeći trend - jer, zašto bi najbogatiji klubovi dozvolili da ih neko ograničava u trošenju?

Aktuelni predsjednik Uefe Aleksandar Čeferin je borbu protiv klana najmoćnijih i najbogatijih klubova označio kao prioritet u svom mandatu. Koliko će, međutim, Uefa moći da se odupire?

Evropska fudbalska unija je čak dva puta mijenjala strukturu Lige šampiona kako bi evropske fudbalske divove, poput Reala, Barse, Bajerna, Milana i Mančester junajteda, ali i “novokomponovane bogataše”, poput Mančester sitija i Pari Sen Žermena, zadržala na svojoj strani.

Ipak, objava tajnih dokumenata “Football Leaks” i otkriće o namjerama najbogatijih, narušavaju “status kvo” koji je na snazi već nekoliko godina.

Njemački “Špigl”, koji je imao uvid u sva dokumenta, tvrdi čak da je Bajern zatražio pravni savjet kako bi razmotrio istupanje iz Bundeslige!

Navodi se da je njemački gigant imenovao advokate i druge pravne savjetnike kako bi ispitao najbezbolniji način izlaska iz nacionalnog takmičenja.

Evropska Superliga igrala bi se po ugledu na Evroligu u košarci, koja odavno nije pod kontrolom Fibe - evropske košarkaške federacije. U prilično zatvorenom sistemu mogućnost ulaska imali bi samo najbogatiji evropski klubovi, koji bi se nadmetali između sebe...

Bonus video: