Đoković ili Nadal: Kreću bitke za broj 1

Novak Đoković danas počinje nastup na Mastersu u Parizu nakon kojeg bi mogao da se vrati na 1. mjesto ATP liste poslije dvije godine
2 komentar(a)
Novak Đoković, Foto: Reuters
Novak Đoković, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2018. 16:32h

Novak Đoković danas počinje nastup na Mastersu u Parizu nakon kojeg bi mogao da se vrati na 1. mjesto ATP liste poslije dvije godine

Nakon Rolan Garosa, na kojem je senzacionalno poražen u četvrtfinalnom duelu sa anonimusom Markom Ćekinatom, činilo se da se Novaku Đokoviću svijet srušio pod nogama. Svojevremeno vladar ne samo svjetskog tenisa, već i najbolji sportista planete, nervozno je poručio da razmišlja da propusti sezonu na travi, neki su mislili da je to i najava kraja karijere...

Rafael Nadal je tada u Parizu osvojio 17. grend slem titulu, ostao prvi na ATP listi, a Đoković je tog 11. juna napredovao za jedno mjesto i postao 21. na svijetu. I sada bi, opet nakon Pariza, mogao da „skoči” jednu poziciju i 5. novembra, dan pred drugu godišnjicu kada je posljednji put bio broj 1, opet bude na čelu ATP liste.

Između dva boravka u Gradu svjetlosti, Nole je ispisao istoriju. Na Vimbldonu je osvojio 13. grend slem, u Sinsinatiju postao prvi čovjek sa svim trofejima na mastersima, potom uzeo i US open, da bi perfektan drugi dio sezone nastavio i titulom na Mastersu u Šangaju. Sad ga čeka turnir iste kategorije u Parizu, na kojem bi mogao da pretekne Nadala, za šta mu je dovoljna titula ili finale ako mu u njemu rival ne bude Kralj šljake, jer je razlika svega 215 bodova.

"Kada sam se operisao, mislio sam da ću se brzo vratiti na željeni nivo, ali nisam. Dotakao sam dno u Indijen Velsu i Majamiju i shvatio da sam veoma daleko od najbolje forme. Obnovio sam saradnju sa trenerom i kondicionim stručnjakom i zajedno smo napravili plan po kojem sam vrhunac forme trebalo da dostignem na US openu, ali je stigao ranije. Naravno, svi smo veoma, veoma zadovoljni onim što je postignuto u posljednjih četiri-pet mjeseci", rekao je Đoković novinarima u Parizu.

Osim forme, naruku mu ide i tradicija - u „Bersiju” je četiri puta bio šampion, a Nadal je samo davne 2007. stigao do finala i ubjedljivo izgubio od Davida Nalbandijana (6:4, 6:0). Uzgred, i teniski laici znaju da dvoranski uslovi, pogotovo kada se igra na tvrdoj podlozi, nikome na svijetu ne odgovaraju više nego 31-godišnjem Beograđaninu, a manje nego godinu starijem Majorčaninu...

"Rafina povreda i propuštanje kineske turneje su mi omogućili da mu se približim i da se borim za broj 1 na kraju godine. Daću sve što mogu da to i postignem, a na US openu i Šangaju sam igrao najbolje ikad. Uživam u tenisu i takmičenju, a i samopouzdanje mi je na visokom nivou zbog serije pobjede. Kada je tako, onda je sve lakše, mnogo lakše nego prije pet mjeseci", priznao je Nole.

Srpski as će večeras, ne prije 19.30 časova, igrati protiv Portugalca Žoaoa Souze, koji je u 1. kolu savladao upravo Ćekinata (7:5, 6:3). Biće im to šesti duel, a Đoković je u prethodnih pet dobio svih 14 setova, jer su se po dva puta sreli na Rolan Garosu i US openu, a jednom na Mastersu u Majamiju.

Na putu ka finalu naredni rival bi mu bio Stefanos Cicipas, koji ga je pobijedio na Mastersu u Torontu, ili Damir Džumhur, u četvrtfinalu Marin Čilić ili Grigor Dimitrov, u polufinalu možda Rodžer Federer... Put jeste težak, ali je Đoković u takvoj formi da ga se svi plaše.

Rafa će na teren tek sjutra, a suparnik u 2. kolu biće mu pobjednik današnjeg meča Fernando Verdasko - Žeremi Šardi.

Bonus video: