Premijer koji je ušao u istoriju

Trideset godina od pojave jedne od najboljih ekipa u istoriji crnogorskog malog fudbala
1301 pregleda 1 komentar(a)
Andrija-Piro Vujović, Foto: Privatna arhiva
Andrija-Piro Vujović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 21.09.2018. 13:49h

Trideset godina je prošlo otkako se pojavila jedna od najboljih ekipa u istoriji crnogorskog, ali i jugoslovenskog malog fudbala - nikšićki Premijer.

„Počelo je sve juna 1988. godine, kada su Andrija Vujović,Slobodan-Šota Stevović, Mitar-Duzo Vukosavljević, Žarko Drašković, Miodrag Milović, Dejan Berkuljan, Nikola Rakojević, Safet Kalezić, Vanja Delić i Nedeljko Aničić, pripremajući se za turnir u malom fudbalu „Nikšić 88”, formirali ekipu malog fudbala Premijer”, o „velikoj ekipi malog fudbala” u časopisu „Komuna” piše Sreten Miranović, diplomirani pravnik, futsal trener i autor dvije monografije o crnogorskom malom fudbalu i futsalu.

Šta je to bilo što je Premijer odvajalo od drugih - pita se i odmah odgovara Miranović.

„Stadion malih sportova, u to vrijeme hram nikšićkog sporta, bio im je drugi dom. Bilo sunce ili kiša oni su uvijek bili tu”.

U ekipi vrhunskih znalaca, ali i žestokih ratnika, jedan se posebno izdvajao i izdvojio.

„Premijer je poseban po tome što je evropskom futsalu dao Andriju-Pira Vujovića, velikog znalca futsala i tada i sada jedinog internacionalca iz Crne Gore, koji je igrajući za italijanskog šampiona Kalćeto iz Rima, osvojio Kup evropskih šampiona u futsalu 1996, a godinu kasnije igrao opet u finalu, ali je na penale poražen od Spartak-Dina iz Moskve. San iz snova svakog igrača futsala pretočen u javu”, piše Miranović.

Sedam godina trajao je pohod Premijera.

„Posljednja velika utakmica koju je Premijer odigrao bilo je finale na impozantnom turniru futsala „Kup oslobođenja Nikšića” 18. septembra 1995, u dvorani SC Nikšić, kada je ekipa Premijera savladala Neksan rezultatom 4:1 i pred 2.500 gledalaca objavila povlačenje sa futsal scene.

Bilo je to romantičarsko vrijeme malog fudbala, kada su poligoni u Podgorici, Nikšiću, dvorane na Cetinju, u Danilovgradu..., bili premali da prime sve zaljubljenike u „bubamaru”...

„Bilo je u Nikšiću velikih ekipa malog fudbala u raznim razdobljima (Mozgen, Karioke, Kafe Mlin, Kobra, Montex, Seiko), kao i u Crnoj Gori (Tehnohemija, Žute zgrade, Restoran Park, Transport). Bilo je u Crnoj Gori velikih ekipa futsala Municipijum (Pljevlja), CD šop Mocart (Danilovgrad), Elektroprivreda (Nikšić), Balestra Goranović (Nikšić), Nikšić, Optika Monokl (Podgorica), Videoteka Daka (Podgorica), Brijeg Morače (Podgorica), Point (Podgorica)... i među svim ovim velikanima crnogorskog malog fudbala i futsala Premijeru pripada mjesto u samom vrhu istorije ovog sporta”, zaključuje Miranović.

Bonus video: