Budućnost Voli - Makabi: Uspavani velikan dolazi u Podgoricu

Budućnost Voli - Makabi (20 časova)
150 pregleda 9 komentar(a)
skoti vilbekin, Foto: Euroleague
skoti vilbekin, Foto: Euroleague
Ažurirano: 18.10.2018. 09:56h

U „Moraču” večeras stiže klub koji je igrao istorijski, prvi meč Evrolige u „Morači” na Badnji dan, 6. januara 2000. godine. I to istinski velikan evropske košarke, koji je čak 15 puta bio u finalu najjačeg takmičenja i šest puta se popeo na vrh Starog kontinenta.

Kontinenta kojem geografski i ne pripada...

Mnogo je klubova tog imena u Izraelu, u svim mogućim sportovima, ali kada ga pomenete svi odmah znaju na koga se misli. Na giganta iz kultnog „Jad Elijahua” - Makabi.

Ponos Izraela je evropskoj i svjetskoj košarci dao mnogo velikih igrača, a posljednji je bio Crnogorac. Doduše, ne „pravi”, već naturalizovani, nakon čijeg je odlaska velikan evropske košarke utonuo u dubok san. Njegovo ime je Tajris Rajs.

Poslije Evropskog prvenstva 2013. u Sloveniji, na kojem je pokazao kakva je klasa, plejmejker iz Ričmonda je stigao u tim Dejvida Blata i dugo mu je trebalo da se nametne, jer je tek u devetoj utakmici dao dvocifren broj poena. Ali, kada je bilo najpotrebnije, igrao je kao u transu - u polufinalu protiv CSKA je povukao ekipu nakon minus 10 pred posljednjih 10 minuta i dao koš za pobjedu 5,5 sekundi prije kraja (68:67), da bi u finalu protiv

Reala u produžetku postigao čak 14 od svojih 26 poena i donio Makabiju trijumf (98:86) i šestu titulu prvaka Evrope.

Rajs je kao MVP fajnl-fora potpisao višemilionski ugovor sa Himkijem, u čijem dresu je u sezoni 2014/2015. bio najkorisniji igrač i regularnog toka i finala Evrokupa, koji je klub iz Moskve rutinski osvojio. Tog ljeta 2014. je osim njega otišao i trofejni trener Blat i počeo je nezapamćeni pad kluba iz Tel Aviva.

U naredne tri sezone, Makabi nijednom nije stigao ni do finala šampionata Izraela, iako se prije toga zaredom 21 put borio za titulu, a osvojio ih 18! Ni u Evroligi nije bilo rezultata - 2015. je Fenerbahče izbacio tada aktuelnog prvaka Evrope sa 3:0 u četvrtfinalu, sezonu kasnije izraelski velikan nije stigao ni do Top 16 faze, da bi u novom formatu oba puta ostao bez četvrtfinala, jer je bio na 14. (10 pobjeda i 20 poraza), odnosno 10. mjestu (skor 13:17).

Treneri su se smjenjivali kao na traci. Najduže je potrajao nekadašnji Blatov pomoćnik, Gaj Gudes, koji je vodio ekipu od odlaska slavnog stratega do novembra 2015. godine. Tada je stigao Žan Tabak i ostao do ljeta, da bi se u sezoni 2016/2017. kao na traci smjenjivali Erez Edelštajn, Tami Hadar, Ajnars Bagackis i Arik Šivek.

Sportski direktor Nikola Vujčić je ljeta 2017. godine odlučio da na klupu vrati čovjeka pod čijim patronatom je igrao 10 godina ranije u Makabiju, svog zemljaka Nevena Spahiju.

Čovjek koji je u sezoni 2006/2007. u majstorici četvrtfinala Evrolige ispao od CSKA je prošle sezone prekinuo crni niz u šampionatu Izraela i osvojio 52. titulu. Njegov tim je na fajnl-foru bio nadmoćan - u polufinalu je savladao gradskog rivala Hapoel sa 98:74, a potom i Hapoel Holon sa 95:75.

Ove sezone je cilj povratak u plej-of Evrolige, ali nije dobro počelo za Ponos Izraela, koji je tijesno izgubio od Panatinaikosa u Atini (89:84) i CSKA u Tel Avivu (89:86).

Može li Vilbekin da odvede Makabi do četvrtfinala?

Makabi je tokom ljeta rekonstruisao tim, ali je još rano da se ocijeni da li je sastav bolji nego lani. Najveće pojačanje je svakako Skoti Vilbekin, jedan od najboljih plejmejkera u evropskoj košarci, koji je prošle sezone pobrao sva priznanja u Evrokupu - MVP regularnog toka i finala, te šampion sa Darušafakom.

Iz Turske je stigao i zanimljivi krilni centar Anđelo Kalojaro, Italijan rođen u SAD, koji je lani igrao odlično za Banvit. Tu su i NBA epizodisti Džoni O’Brajant i Tarik Blek, njihov zemljak Kendrik Rej je došao iz Nimburka, a 23-godišnji Nimrod Levi se vratio iz Makabi Ašdoda. Prvom timu je pridružen i jedan od najvećih talenata evropske košarke, 17-godišnji Deni Avdija, sin nekadašnje legende Crvene zvezde i reprezentativca SFRJ, Zufera Avdije.

U prva dva kola, najviše su pokazali Vilbekin (34 poena), Kalojaro (32), Majkl Rol (30), Blek (29) i Diandre Kejn (21).

Spahija je tokom ljeta ostao bez tri najbolja strijelca iz prošle sezone, Pjera Džeksona (Peking Flaj dregons), Norisa Kola (Avelino) i Dešona Tomasa (Panatinaikos). Otišli su i pouzdani centar Artjom Parahovskij i talentovani Australijanac Džona Bolden, koji je sada adut Filadelfije.

6 puta su igrali Budućnost i Makabi. Ponos Izraela je slavio svih šest puta - u prvom meču 6. januara 2000. u „Morači” je bilo 67:59, potom u „Jad Elijahuu” 74:60, u Evroligi je u sezoni 2002/2003. bilo 107:86 i 89:80, a u ABA ligi 2011/2012. u regularnom toku 81:69 i u polufinalu 82:60.

Podgoričani imaju i jedan „trijumf” nad večerašnjim rivalom, ali službenim rezultatom (20:0), jer je meč 20. kola ABA lige te sezone u Tel Avivu prvobitno odložen zbog vremenskih uslova, a kasnije Makabi nije mogao da nađe slobodni termin...

Bonus video: