Pet promjena u post-Zidanovoj eri

„Marka” se na 100. dan od odlaska legendarnog Francuza osvrnula na sve šta se dogodilo od tada i izdvojila pet najvažnijih stvari
223 pregleda 0 komentar(a)
Zinedin Zidan, Foto: Reuters
Zinedin Zidan, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2018. 15:21h

Bio je 31. maj kada je Zinedin Zidan šokirao svijet objavom da napušta Real Madrid svega pet dana nakon treće uzastopne titule u Ligi šampona.

„Marka” se na 100. dan od odlaska legendarnog Francuza osvrnula na sve šta se dogodilo od tada i izdvojila pet najvažnijih stvari.

1. Revolucija na golu

Zidan je uporno odbijao priču oko golmana, jer je imao potpuno povjerenje u Kejlora Navasa. Zbog toga je zaustavio već dogovorene dolaske Davida de Hee i Kepe Arisabalage. Nakon njegovog odlaska, klub nije propustio šansu da dovede Tiba Kurtou, najboljeg golmana Mundijala, i to po razumnoj cijeni godinu pred istek ugovora sa Čelsijem. Kostarikanac je branio na početku sezone, ali je Belgijanac ušao u startnu postavu protiv Leganesa i čini se da će tu i ostati do kraja sezone.

2. Bejl - od klupe do lidera

U prethodnoj sezoni Garet Bejl je izgubio mjesto u startnoj postavi. Ni odličan finiš sezone mu nije omogućio da bude starter u finalu Lige šampiona, ali je na kraju bio heroj tog meča sa dva gola. Ove sezone niko ne dovodi u pitanje njegovo prisustvo u prvih 11, a on uzvraća golovima. U Madridu ga vide kao nasljednika Kristijana Ronalda i Velšanin, bar u ovom trenutku, to radi odlično. Šta više, možda igra i najbolje otkada je stigao prije pet godina.

3. Od otpisanih do bitnih

Dani Sebaljos nije zadobio Zidanovo povjerenje, što se vidjelo i po veoma malom broju minuta. Momak iz Sevilje sada ima šansu kod Lopetegija, koji je medijima rekao da će mladi vezista biti veoma važan u njegovom timu. Biće i Marijano Dijas, koji se vratio nakon što je zbog manjka minuta kod Zidana otišao u Lion.

4. Više potrošenog novca nego u prethodne dvije godine

Zidanova trijumfalna era se nije bazirala na zvučnim pojačanjima. Zapravo, Real je u dva ljetnja prelazna roka koja je vodio ZZ mnogo više prodao nego kupio. Dovodio je mlade i jeftine igrače, poput Marka Asensija, Sebaljosa, Tea Ernandesa i Markosa Ljorentea. a samo je Alvara Moratu prodao onoliko koliko je utrošio na sva pojačanja za dvije godine.

Iako je strategija kluba da dovodi mlade, perspektivne igrače, Real je tokom ljeta potrošio 146 miliona eura (računajući 45 ranije uplaćenih za Vinisijusa)

5. Bez CR7, svi moraju da podignu nivo

Real u prethodnih devet godina je bio Kristijanov Real. Njegovih 450 golova, 50 po sezoni, učinili su Portugalca najvećom zvijezdom i liderom tima koji je osvojio mnogo titula baš zahvaljujući ogromnom doprinosu sadašnjeg asa Juventusa. Sa njegovim odlaskom, Lopetegi insistira, a klub vjeruje, da ostali igrači moraju da postižu više golova. Asensio, Benzema i Bejl (posljednja dva dala osam golova u četiri zvanična meča) moraju da podignu svoje kvote, kako bi se CR7 preselio samo u sjećanje o vremenima velikih titula...

Bonus video: