MOK dao sebi četiri sedmice „fore” i objasnio zašto se nada da će se OI održati u zakazanom terminu

„Veliki broj ključnih objekata za Igre potencijalno ne bi bio slobodan. Situacija sa milionima noćenja već rezervisanih u hotelima je izuzetno teško riješiti, a kalendar za minimum 33 olimpijska sporta bi morao da bude adaptiran. To su samo neki od mnogo, mnogo izazova”, piše u saopštenju iz Lozane
1330 pregleda 0 komentar(a)
Može li olimpijski plamen da bude svjetlo na kraju mračnog tunela: sa dočeka baklje u Tokiju, Foto: Beta/AP
Može li olimpijski plamen da bude svjetlo na kraju mračnog tunela: sa dočeka baklje u Tokiju, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.03.2020. 21:23h

Iz dana u dan stiže sve više poziva da se Olimpijske igre u Tokiju odgode ili otkažu, a počeo je i da popušta stav Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Samo nekoliko dana nakon što je iz Lozane poručeno da se priprema za Igre 32. Olimpijade nastavljaju po planu, sinoć je stiglo obavještenje da će Izvršni odbor odluku donijeti u naredne četiri sedmice.

MOK je saopštio da zbog pandemije koronavirusa postoji mogućnost da OI budu odgođene, nikako otkazane, ali i između redova poručio da će učiniti sve da budu održane u zakazanom terminu, od 24. jula do 9. avgusta.

Izvršni odbor je objasnio zbog čega se još nada da će Igre biti održane kako je planirano, a čega se plaši.

„Sa jedne strane, postoje očigledna poboljšanja u Japanu, gdje ljudi toplo dočekuju olimpijski plamen. Ovo bi moglo da osnaži povjerenja MOK-a u Japance kao domaćine koji bi, uz sve bezbjednosne restrikcije, mogli da organizuju Olimpijske igre, uz najosnovniji princip čuvanja zdravlja svih koji učestvuju. S druge strane, postoji dramatičan porast slučajeva zaraze u različitim državama, na različitim kontinentima. Zbog toga je Izvršni odbor zaključio da MOK mora da napravi novi korak u planiranju scenarija”, piše u saopštenju.

Novi datumi bi mogli da budu problem, jer bi kalendar svih sportova morao da se „pretumba”, a sve će biti jasnije u naredne četiri sedmice.

„Veliki broj ključnih objekata za Igre potencijalno ne bi bio slobodan. Situacija sa milionima noćenja već rezervisanih u hotelima je izuzetno teško riješiti, a kalendar za minimum 33 olimpijska sporta bi morao da bude adaptiran. To su samo neki od mnogo, mnogo izazova. Bila bi potrebna potpuna posvećenost Organizacionog komiteta Tokio 2020 i japanskih vlasti, kao i međunarodnih federacija i nacionalnih olimpijskih komiteta. Bila bi potrebna saradnja i sa vlasnicima prava prenosa i našim sponzorima, partnerima, dobavljačima i izvođačima radova”.

„MOK će, uz potpunu saradnju i partnerstvo za Organizacionim odborom OI u Tokiju. japanskim vlastima i Vladom metropolisa Tokio, početi detaljne diskusije o rapidnom razvoju svjetske zdravstvene situacije i njenom uticaju na Olimpijske igre, uključujući i scenario o odlaganju. MOK je uvjeren da će te razgovore završiti u naredne četiri sedmice. Izvršni odbor naglašava da otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju 2020. neće riješiti nijedan problem, niti pomoći bilo kome. Zbog toga, ono i nije na dnevnom redu”, piše u saopštenju.

Obratio se i predsjednik MOK-a Tomas Bah.

- Ljudski život imaju prednost nad svim drugim, uključujući i održavanje Igara. MOK želi da bude dio rješenja. Zato nam je osnovni princip da čuvamo zdravlje svih koji su uključeni i doprinesemo zaustavljaju virusa. Želim, a i svi radimo za to, da želja koju imaju mnogo sportisti, nacionalni olimpijski komiteti i međunarodne federacije sa svih pet kontinenata, budu ispunjene - da će u ovom mračnom tunelu kroz koji svi zajedno prolazimo, a ne znamo koliko je dug, olimpijski plamen biti svjetlo na njegovom kraju - napisao je Bah.

Bonus video: