Sportski klubovi će konačno na teren: Početak puta u nepoznato

Kreću kontrolisani treninzi u kolektivnim sportovima. IJZCG sinoć objavio privremene smjernice koje regulišu uslove pod kojima će se određene sportske aktivnosti obavljati u narednom periodu
2111 pregleda 0 komentar(a)
Konačno na terenu: Nikola Ivanović i Suad Šehović, Foto: KSCG
Konačno na terenu: Nikola Ivanović i Suad Šehović, Foto: KSCG

Nakon pauze od skoro dva mjeseca, veliki broj crnogorskih sportskih klubova danas će ponovo na teren.

Prve treninge u kolektivnim sportovima od početka pandemije koronavirusa, doduše pod strogo kontrolisanim mjerama, bez duela i bliskog kontakta, uz propisane higijenske mjere, obaviće košarkaši Budućnosti i Mornara, rukometašice Budućnosti, fudbaleri Sutjeske, Budućnosti, Iskre, OFK Titograda, ali i brojnih drugih sportskih kolektiva.

Biće to novi početak, nakon mjesec i po strogog karantina, ali, isto tako - početak puta u nepoznato.

Ministar sporta u Vladi Crne Gore Nikola Janović je prije dva dana objavio povratak sporta u tri faze, od kojih ona posljednja - nakon 1. juna, podrazumijeva i nastavak takmičenja, ali niko sa sigurnošću još ne može da tvrdi kada će (i da li će) biti nastavljena sportska prvenstva u Crnoj Gori.

Nepredvidivost virusa covid-19 stavila je naše sportiste u kožu većine sportista svijeta, ali je jednom moralo da krene - pa makar i u strogo kontrolisanim uslovima, te bez (još uvijek) datuma eventualnog nastavka prvenstva.

Draško Božović
Sportisti će trenirati u odvojenim grupama: Draško Božović(Foto: Savo Prelević)

Nakon dozvole koja je stigla od Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tijela, sada su na potezu nacionalni sportski savezi.

Fudbalski savez Crne Gore danas će organizovati sastanak sa predstavnicima klubova, na kome će se govoriti o planovima za eventualni nastavak sezone.

FSCG je ograničen od strane Uefe - do 25. maja treba da odluči da li će se nastaviti prvenstvo, a preporuka je da se takmičenja okončaju do kraja jula. Do završetka Telekom Prve Crnogorske fudbalske lige ostalo je još dugih 13 kola, a slično je i Drugoj ligi.

Pitanje je, međutim, da li će danas biti donijeta neka konkretna odluka, ili određen datum nastavka prvenstva. Nepoznanica ima mnogo, posebno ako još uvijek nisu dostupna detaljna uputstva pod kojim uslovima će moći da se trenira u punom kapacitetu i da se takmiči. Institut za javno zdravlje sinoć je objavio samo privremene smjernice koje regulišu uslove pod kojima će se određene sportske aktivnosti obavljati u narednom periodu.

Provizorni datum nastavka takmičenja u Telekom 1. CFL je, ipak, neki od prvih dana juna - da bi se završilo takmičenje po kompletnom kalendaru, prvoligaši će u toku juna i jula morati da igraju na svaka tri ili četiri dana. Uz rigorozne zdravstveno-sanitarne mjere koje će, izvjesno je, morati da ispune svi klubovi - čak i oni kojima infrasturkturni kapaciteti ne idu u prilog.

Kakvo je stanje sa košarkom? Još neizvjesnije, ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što je u pitanju dvoranski sport. Košarkaški savez Crne Gore je, kako smo čuli, tražio od klubova da se izjasne na koji način bi voljeli da završe sezonu.

Završnica domaćeg košarkaškog šampionata - ligaški dio i plej-of, do sada su se igrali tokom maja, ostaje da se vidi da li će ove sezone biti odigrana po skraćenom modelu. Kako god, Budućnost i Mornar su veliki favoriti da se ponovo sastanu u finalu.

KSCG je dužan da dostavi ABA 2 ligi ime drugog crnogorskog predstavnika za narednu sezonu, uz Sutjesku, a postoji ideja da Lovćen i Ibar razigravaju za to mjesto. U svakom slučaju, one najveće košarkaške dileme - kada će, na koji način, i da li će uopšte Budućnost i Mornar igrati plej-of ABA lige (isto važi za Sutjesku u ABA 2), nisu u domenu odlučivanja Košarkaškog saveza Crne Gore.

Rukometni i Odbojkaški savez još ranije su odlučili da prekinu sva domaća takmičenja, a rukometašice Budućnosti će se ipak okupiti danas, uprkos velikoj neizvjesnosti kada je u pitanju mogući nastavak takmičenja u Ligi šampiona. Šta god bude - bilo bi previše da se ne trenira tako dugo...

Na kraju, vaterpolisti su juče saznali da se ove sezone neće igrati završnice evropskih takmičenja, ostaje da se sačeka šta će biti sa završnicom regionalne, kao i crnogorske lige. Vaterpolisti Jadrana u bazen će za nekoliko dana...

Bonus video: